Filmlezing: Escape from Sobibor 75 jaar

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Filmlezing: Escape from Sobibor 75 jaar!

Cursusdata en tijden

Donderdag 22 maart 2018

Cursusprijs & Inschrijven

Prijs lezing & film € 14,00

Prijs alleen film € 6,75

Nu inschrijven ? Klik hier!

U wordt doorgestuurd naar website van de Bibliotheek Nijkerk!

Escape from Sobibor 75 jaar!

Ruim 34.000 mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland maakten de gedwongen reis naar Sobibor. Op een enkeling na werden zij in nog geen vijf maanden tijd allemaal vermoord. Van de negentien transporten overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen de oorlog.

Voorafgaand aan deze film zal Maarten Eddes, voorzitter van stichting Sobibor een lezing verzorgen over Sobibor.

38 Nijkerkers verloren hun leven in Sobibor

Op de website van Oud Nijkerk kunt u meer lezen over de Joodse Gemeenschap in Nijkerk geschreven door Ab van Stralen:‘Van Jubileum…naar Catastrofe’ De Joodse gemeenschap van Nijkerk in de periode 1926-1945df. In dit stuk kunt u lezen hoe 48 joodse inwoners van Nijkerk, werden gedeporteert naar concentratie kampen. Daarvan zijn er 38 naar Sobibor gegaan.

Lezing: Sobibor

Tijdens de lezing staan we stil bij de geschiedenis van vernietigingskamp Sobibor, de resultaten van de archeologische opgravingen die in de afgelopen jaren gedaan zijn en de huidige ontwikkelingen van het bouwen van een nieuw museum en herdenkingscentrum.

Korte introductie film: Escape from Sobibor

Oorlogsdrama over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sobibor was een concentratiekamp gelegen in het oosten van Polen en gebouwd door de nazi's als onderdeel van de 'uiteindelijke oplossing van het joodse vraagstuk'. Op 14 oktober 1943 kwamen de gevangenen in opstand. Ze vermoorden een groot aantal SS-ers en vervolgens slaagden zo'n driehonderd gevangenen erin om te ontsnappen.

Ontsnappingen in Sobibor zijn onmogelijk: het kamp wordt streng bewaakt, er is overal prikkeldraad, er zijn hoge hekken met takken (en haren) ertussen zodat je er niet doorheen kunt kijken en er is een

mijnenveld rondom het kamp. Degenen die proberen te ontsnappen worden gedood.

Russische krijgsgevangenen (ook joden) komen naar het kamp, zij moeten daar ook werken. Samen met een paar joden uit het kamp maken ze een ontsnappingsplan voor iedereen uit het kamp. Voor de ontsnapping moeten eerst de SS-ers worden vermoord (anders kan het plan niet uitgevoerd worden). Maar er is nog een probleem: 2 belangrijke leiders van het kamp (Reichleitner + Wagner) moeten ook weg, maar hoe? Dan hoort een jood toevallig dat de 2 leiders 3 dagen weg moeten. Het plan kan uitgevoerd worden!

Dan komen er nieuwe SS-ers in het kamp. Die blijven maar 1 dag dus het plan kan nog steeds doorgaan. Als die SS-ers weg zijn beginnen de joden met het vermoorden van de SS-ers die in het kamp werken. Met smoezen worden de SS-ers naar de plaats gebracht waar ze vermoord worden, dat is niet altijd even makkelijk. Tijdens het appèl ontsnappen de joden (want de meeste SS-ers zijn vermoord). Om in het bos te komen moeten ze eerst door een mijnenveld, daar sterven ook nog veel mensen. In totaal ontsnappen er, op 14 okt. 1943, ongeveer 300 joden. Kamp Sobibor werd gesloten en er kwam een monument bij het kamp.

Hoe zien deze filmlezing avonden er uit qua tijdsplanning?

18.45 - 19.00 uur inloop

19.00 – 19.45 uur lezing

19.45 – 20.00 uur korte pauze voor start van de film + inloop van mensen die alleen voor de film komen

20.00 – 22.30 uur film vertoning plus aansluitend even na te praten over de film voor wie dat wil

Inschrijven & betalen - LET OP afwijkend t.a.v. onze andere cursussen en lezingen

Voor de filmlezingen werken wij samen met de Bibliotheek Nijkerk. Aanmelden en betalen loopt via de Bibliotheek Nijkerk. Zodra deze optie beschikbaar vindt u op deze pagina een linkje naar de site van de Bibliotheek voor uw inschrijving en betaling.

Voor deze lezing is geen cursusmateriaal nodig.

500 jaar reformatie

n.v.t.

gratis

Nu Inschrijven

(via de website van de Bibliotheek Nijkerk)

Uw gastspreker

Maarten Eddes - voorzitter Stichting Sobibor

fotograaf: Linelle Deunk 2014

Maarten Eddes is voorzitter van de Stichting Sobibor, een vrijwilligersorganisatie. Hij heeft zijn familie in vernietigingskamp Sobibor verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en is een aantal jaar geleden met een herdenkingsreis meegegaan van de Stichting Sobibor en zo kwam hij in aanraking met het werk van de stichting. Het doel van de stichting is dat vernietigingskamp Sobibor niet vergeten wordt en dat doen zij onder andere met het geven van lezingen.

Maarten is afgestudeerd aan de Universiteit van Groningen aan de economische faculteit en heeft recent ook zijn MBA afgerond bij Nijenrode. In het dagelijks leven werkt hij voor Avery Dennison als Global Business Process & Systems Manager in Oegstgeest.

Over Stichting Sobibor

De Stichting Sobibor is een vrijwilligersorganisatie. We richten ons beleid op twee peilers: Nabestaanden en Educatie.

Onze hoofdactiviteiten zijn:

• Herdenkingsreizen (in april voor nabestaanden)
  • Verdiepingsreizen (in oktober voor docenten en geinteresseerden)
  • Internationale Jeugdconferentie (in oktober voor middelbare scholieren)
  • Kindertransportenherdenking (in juni is samenwerking met NM Kamp Vught)
  • Herdenking van de 14 oktober opstand (in oktober in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam)

Meer informatie kunt u vinden op onze website: Stichting Sobibor

Nu Inschrijven

(via de website van de Bibliotheek Nijkerk)

Filmlezingen

Deze lezing bieden wij u aan in samenwerking met de Bibliotheek Nijkerk!

Deze cursus bieden wij u aan in  samenwerking met de Bibkliotheek Nijkerk aan als onderdeel van Heel Nijkerk Schrijft!