Contact

Adres

Adressen curuslocaties: klik hier

 

Vragen over onze cursussen of lezingen?

Neem dan per mail contact op met de cursuscoördinator van de betreffende cursus/lezing. U kunt hen bereiken door op hun naam te klikken onder het kopje: wie is uw aanspreekpunt.

 

Voor overige zaken kunt u contact opnemen met het secretariaat (bijvoorkeur per e-mail).

 

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk

Holkerweg 35

3861 PM Nijkerk

 

Telefoon: 06 - 22 37 21 19

E-mail: secretariaat@vu-nijkerk.nl

 

IBAN : NL50 RABO 01 43 38 37 79

BIC/Swift : RABONL2U

KvK : 41035109

Volksuniversiteit Nijkerk een begrip in Nijkerk

sinds 12 mei 1978!

Over de Volksuniversiteit Nijkerk

Het Bestuur

Het bestuur van de Volksuniversiteit Nijkerk bestaat per 1 juli 2018 uit de volgende personen:

Stef Loos

Stef Loos

Voorzitter

Yvonne Loman

Cursuscòrdinator

Annie Lausberg-Pater

Secretaris / PR & Marketing

Coby de Witte

Cursuscoördinator

Rianne van der Wende

Penningmeester

Gert Jan Messelink

Cursuscoördinator

Vacant

Cursuscoördinator & 2e secretaris

 

Wie is uw aanspreek punt per cursus/lezing?

 • Lezingen & Concerten

 

 • Frans
 • Spaans
 • Italiaans
 • Engels
 • Duits

 

 

 • Leren kijken naar Kunst
 • Symboliek in de kunst
 • Mindfulness: Weg met de stress
 • EHBO cursussen
 • Persoonlijke ontwikkeling: Vragen, Praten en Luisteren
 • Fotogafie voor beginners, gevorderden en masterclass
 • Het verborgen gezicht van de moderne slavernij
 • NLP Basiscursus
 • Weg met de stress
 • 2 x sneller lezen, 3 x beter onthouden (snellezen en mindmappen)

 

 

Heeft u een algemene vraag m.b.t. de Volksuniversiteit of een vraag over één van onze cursussen en/of lezingen? Klik dan op de naam van degene die u wenst te mailen. In de meeste browsers opent zich automatisch dan een e-mail bericht venster.

 

Video archief VUN

Film: 40 jaar VUN - lang

datum: 12 mei 2018

Film: 35 jaar VUN

datum: 7 september 2013

Film: 40 jaar VUN - kort

datum: 12 mei 2018

Volksuniversiteit Nijkerk

De Volksuniversiteit Nijkerk is opgericht op 12 mei 1978 door Mevrouw Lovink.

 

Zij was bestuurslid bij de Volksuniversiteit Amersfoort. Zij organiseerde eerst zelf wat cursussen, maar toen de zaak begon te lopen vond zij het tijd om een eigen volksuniversiteit op te richten in Nijkerk.

 

Inmiddels bieden wij al 40 jaar de inwoners van Nijkerk en omgeving een breed educatief aanbod.

 

Wij hebben tot doel om laagdrempelige cursussen en lezingen aan te bieden voor volwassenen. Wij hebben geen winstoogmerk en kunnen daardoor tegen een relatief laag cursusbedrag onze cursussen en lezingen aanbieden.

 

We hebben geen eigen les- of kantoorruimte. Wij huren lesruimten op diverse locaties in Nijkerk. Dit jaar maken we gebruik van het Corlaer College, Het Tuinhuis en de Bibliotheek Nijkerk.

 

Het bestuur van de Volksuniversiteit Nijkerk bestaat volledig uit vrijwilligers. Zij organiseren elkaar jaar weer een cursusprogramma. Het is een uitdaging om elk jaar weer een leuk, fris en breed aanbod te organiseren.

 

Onze docenten hebben een ruime ervaring in het lesgeven aan volwassenen. Bij de taalcursussen hebben wij ook veel native speakers, wat de cursussen nog boeiender maakt. Niet alleen leert men een taal maar ook leren onze taalcursisten over de gewoonten van het land waar onze docenten vandaan komen.

 

Het vinden van (taal) docenten en bestuursleden is altijd een uitdaging. Leest u dit en denkt u misschien kan ik een steentje bijdragen aan de activiteiten van de Volksuniversiteit Nijkerk? Neemt u dan gerust contact met ons op via het secretariaat.

 

Leuk kennis gemaakt te hebben en hopelijk tot ziens bij één van onze cursussen!

In het kort de geschiedenis van het begrip Volksuniversiteit

De Volksuniversiteit vindt haar oorsprong in Engeland in de 2de helft van de 19de eeuw. Een kleine groep wetenschappers maakte zich zorgen over de 'verborgen tweedeling in de maatschappij'. Een tweedeling tussen een kleine groep wetenschappelijk geschoolden en de grote groep 'van het volk', de groep van de onwetenden. Kennis en ervaring opgedaan binnen de universiteiten moesten ten dienste komen van de hele maatschappij.

 

In Nederland was onder invloed van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen een andere kijk op armenzorg ontstaan:probleemgeval moest op zichzelf bekeken worden (individualisatie). In links-liberale kring pleitte men daarnaast voor meer invloed van de staat om een harmonische samenleving te bevorderen waarin ieder individu tot ontplooiing kon komen. Aan deze visie zaten twee kanten: enerzijds maakte men zich bezorgd over de wantoestanden onder de arbeidende bevolking, anderzijds vond men dat een 'verheven' arbeider een belangrijke factor in de economische vooruitgang zou betekenen.

 

De inopgerichte Volksuniversiteitlegde de nadruk op. De oprichter, de sociaal geograaf Professor Steinmetz, koos voor deze naam om verschillende redenen.het 'Volk' verstaat hij allen, dus ook zij voor wie het hoger onderwijs niet toegankelijk was, ongeacht hun politieke of religieuze achtergrond. En het begrip 'universiteit' gebruikt hij in zijn meest oorspronkelijke betekenis. 'Universitas' betekent: een harmonisch, systematisch geheel van wetenschappen.

 

Zo lezen wij in de statuten: 'het doel der Volksuniversiteit is voor de Amsterdamsche burgerij vande gelegenheid tot meer algemene ontwikkeling en hogere beschaving te openen, door cursussen op velerlei gebied te doen houden, waarbij schoolsheid en dwang geheel zijn buitengesloten'.

 

Zo ontstaat Amsterdam Volksuniversiteit.

 

Kort na de tweede wereldoorlog kent het Volksuniversiteitswerk een bloeiperiode: het aantal groeit naar 65. Met name talencursussen, speciaal voor (toekomstige) emigranten, waren erg populair.

Bedankt!

Met dank aan onze adverteerders kunnen we elk jaar weer een cursusprogramma verzorgen met betaalbare cursussen voor de inwoners van Nijkerk en omgeving.

Wilt u ons ook ondersteunen?

U steunt ons al vanaf € 40! Wat krijgt u hiervoor terug?

 

Een Full Collor advertentie in onze jaarlijkse uitgave van het cursuprogramma. Deze zal in 2018 huis aan huis verspreid worden in Nijkerk, Nijkerkerveen, Appel, Holkerveen, Zeewolde en Vathorst (oplage van circa 25.000 stuks).

 

Uw logo hierboven random afwisselend met andere adverteerders getoond. Inclusief link naar uw eigen website.

 

Tarieven en afmetingen 2018 – 2019

 

Afmeting prijs

A5 € 150

A6 € 75

halve A6 € 40

 

Voor 2018-2019 zijn de aanmeldingen gesloten. U kunt zich al wel voor 2019-2020 aanmelden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via secretariaat@vu-nijkerk.nl

 

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten!

 

Een paar keer per jaar versturen wij onze nieuwbrief met daarin nieuws over ons cursus aanbod.