Geschiedenis: Koloniaal verleden van Nederland

Geschiedenis: Koloniaal verleden van Nederland

Wanneer?

Datum

voorjaar 2021


Aantal lessen: 2 of 3


Lestijden

Dinsdag of woensdagavond 19.30 - 21.30 uur

Waar?


Corlaer College

Ds. Kuypersstraat 3

3863 CA Nijkerk


Ingang: achterzijde VMBO gebouw (via Vlinderlaan)

Kosten?


Prijs € 65,00 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 16

De mooie en minder mooie verhalen van ons koloniaal verleden

Het koloniaal verleden van Nederland is een belangrijk deel van onze geschiedenis – met alle mooie én minder mooie verhalen die daarbij horen: de rijkdom van de VOC én de zwarte bladzijde van de slavernij. In Australië zijn Nederlanders minder geïnteresseerd, het is ‘dor en onvruchtbaar’. Ontdek het Nederlands koloniaal verleden tijdens deze korte cursus!


Een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden 

In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn hier voorbeelden van.

Het koloniaal verleden is actueel

De laatste jaren is de discussie over het koloniale verleden van Nederland flink opgelaaid. Dappere zeehelden veranderden in meedogenloze slavenhandelaren en de Gouden Eeuw was volgens sommigen vooral een Grauwe Eeuw. In een recent Engels onderzoek van maart 2020 komt naar voren dat er in Nederland een 50/50 verdeling is over hoe we terug kijken op de Gouden/Grauwe eeuw.

Feit is dat Nederland eeuwenlang verschillende overzeese gebieden bestuurde. Denk aan de voormalige koloniën Nederlands-Indië, Zuid-Afrika, Suriname en de Antillen. Hoe kreeg Nederland deze koloniën in handen,  behielden zijn daar de macht en hoe verloor Nederland haar koloniën?


Daarnaast gaan we kijken op welke wijze dit verleden de hedendaagse maatschappij beinvloed. Dit gaat verder dan alleen denkbeelden. Ook in onze 'Nederlandse' taal kennen we woorden met een koloniaal verleden ....

Piekeren: Dit woord is ontleend aan het Maleise en Javaanse begrip pikir, dat ‘overleg’ of ‘overdenking’ betekent. Het Maleise woord vertoont verwantschap met het Arabische fikr ‘het denken’ en is uit die taal ontleend.

Pienter: Afkomstig vanuit het Maleisië/Java. Het Maleisische woord is pintar (knap, slim). Op Java gebruikte men het woord pinter.Deze cursus is gericht op het verkrijgen van inzichten in en vergroten van kennis over ons verleden. 

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

Koloniaal verleden van Nederland

nog niet bekend

nog niet bekend

nog niet bekend

Docent: Wilson Hoogers

Wilson is o.a. docent geschiedenis bij Kalsbeek College en Corderius College en met ingang van het cursusjaar 2020-2021 zal hij bij de VUN diverse cursussen en lezingen gaan verzorgen waarbij hij het verleden en heden met elkaar zal verbinden.

Binnenkort stelt Wilson zich uitgebreider aan u voor.

Postadres:

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© VUN 2020

DE VUN


De vrijwilligers van de VUN willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen Nijkerk: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman

Korte cursussen & Lezingen in Hoevelaken: Anneloes Fokkema


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.