Geschiedenis: Pandemieën zijn van elke tijd

dinsdag 3 november 2020
dinsdag 10 november 2020
dinsdag 17 november 2020

Lestijden

Dinsdag of woensdagavond 19.30 - 21.30 uur

Corlaer College

Ds. Kuypersstraat 3

3863 CA Nijkerk

Ingang: achterzijde VMBO gebouw (via Vlinderlaan)

Minimaal aantal deelnemers: 6

"Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen"
Zo luidt een oude spreuk. Geldt dit ook voor Corona? Wat kunnen we leren van de pandemieën uit het verleden? Hoe verhouden deze zich tot de Corona uitbraak? Zoiets als Corona is toch uniek? Zoiets als dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt.... Toch?

Wilson Hoogers neemt ons tijdens deze korte cursus mee langs de geschiedenis van de pandemieën en zal deze samen met u vergelijken met de Corona pandemie. Waar kwamen ze vandaan, hoe werden ze verspreidt, en welke overeenkomsten en verschillen waren er.

Wat is een Pandemie?

Als er in korte tijd sprake is van een hoog aantal sterfgevallen door een ziekte en deze zich over verschillende continenten verspreid, is er sprake van een pandemie.

We heben in onze geschiedenis er al heel wat meegemaakt, hier onder acht van de meest desastreuze pandemieën voor de komst van Corona:

1. De pest van Justinianus (6e eeuw na Christus)

2. De pest of de zwarte dood (middeleeuwen rond 1330 tot aan de 17e eeuw)

3. Cholera (komt al voor sinds de oudheid (individuele gevallen) er waren ook meerdere grote uitbraken - 5 stuks -  die in korte tijd veel mensenlevens eisten)

4. De Spaanse Griep (aan het einde van de Eerste Wereldoorlog)

5. Hongkong griep (uitgebroken in 1968)

6. Ebola (is officieel geen pandemie geworden, eerste uitbraak was in 1976 en een recente uitbraak in 2014)

7. Sars (uitgebroken in 2002)

8. Mexicaanse Griep (uitgebroken in maart 2009)

Kom leren van het verleden en vergroot je kennis over pandemieën door het volgend van deze cursus!

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Boek

Pandemieën zijn van elke tijd

nog niet bekend

Docent: Wilson Hoogers

Vandaag de dag is de wereld complex, maar om die wereld en elkaar te begrijpen, zal men het verleden moeten bestuderen.

Voor mij begon mijn interesse voor geschiedenis al toen ik vrij jong was. Mijn ouders namen mij van kleins af aan al mee op reis. Dit waren reizen door Europa, maar ook door de wereld. Geen strandvakantie, maar een natuur- en cultuurvakantie. En op deze manier kom je vanzelf in aanraking met verschillen, maar ook de geschiedenis – het ontstaan – van deze verschillende culturen. Dat vonden ze belangrijk. En ook nu probeer ik zo veel mogelijk van deze wereld en de geschiedenis te zien en te ervaren. Het mag dus ook geen verrassing zijn dat ik nog graag ieder jaar veel op reis ga. Hiernaast ben ik fervent wandelaar. Ieder jaar loop ik de 50 kilometer van de Nijmeegse Vierdaagse. Maar een land is meer dan alleen steden, de natuur zegt ook iets over hoe een land zich heeft gevormd. En die natuur verken ik het liefste op wandelschoenen.

Toch ben ik toevalligerwijs in het onderwijs terechtgekomen. Ook hiervoor heb ik een weg moeten bewandelen. Als middelbare scholier vond ik het vak geschiedenis altijd wel leuk en was ik er ook goed in, maar ik wist niet wat ik wilde worden. Presenteren vond ik maar niks en de lerarenopleiding geschiedenis was een tijdelijke oplossing om met een propedeuse geschiedenis en/of politicologie aan de universiteit te gaan studeren. Maar tijdens die opleiding kwam ik erachter hoe het is om mensen iets te leren, te enthousiasmeren en te interesseren.

Bij mijn volgende stap als docent geschiedenis op het Corderius College in Amersfoort, waar ik nu werk, probeer ik er alles uit te halen wat erin zit. Wat een groot compliment is het om die kinderen te helpen om stapjes te zetten in hun vaardigheden. Een voorbeeld te mogen zijn of hen normen en waarden mee te kunnen geven. Of als kinderen gewoon simpelweg aangeven jouw vak toch leuk te vinden door de manier hoe het wordt vormgegeven. Dan weet je dat je het niet voor niks hebt gedaan.

En ook bij de VUN wil ik jullie blijven enthousiasmeren, maar ook vooral interesseren voor de onderwerpen en dit belangrijke en mooie vak!

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109