Literatuurkring

Literatuurkring

Wanneer?

Datum

donderdag 24 september 2020
donderdag 29 oktober 2020
donderdag 26 november 2020
donderdag 14 januari 2021
donderdag 11 februari 2021
donderdag 11 maart 2021
donderdag 22 apil 2021


Lestijden

20.00 - 22.00 uur

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 86,00 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 10

Maximaal aantal deelnemers: 16

Lezen in de rijke verscheidenheid van de Nederlandstalige literatuur


In zeven bijeenkomsten bespreken we boeken uit de Nederlandstalige literatuur uit Nederland en Vlaanderen en een enkele keer vertaalde wereldliteratuur.


We beginnen dit jaar met een keuze uit de gedichten van Eva Gerlach uit de bundel Het gedicht gebeurt nu 1979-2009. Voor deze bundel heeft Gerlach zelf een selectie gemaakt van haar werk uit eerder verschenen poëziebundels.


In de volgende bijeenkomsten komen Nederlands romans aan de orde die in 2019 en 2020 verschenen zijn. Dromen, herinneringen en werkelijkheid lopen in deze romans door elkaar heen. Ze laten zien, hoe het verleden soms diepe sporen nalaat, die doorwerken in het alledaagse leven van nu.


In zijn roman De onverwachte rijkdom van Altena (2019) neemt Jan van Mersbergen ons mee naar het dorp Altena. Een echtpaar met een gehandicapte zoon, krijgt onverwacht het beheer over een meer bij het dorp. Alle bewoners hebben goede herinneringen aan warme zomers aan het meer, maar het is al jaren lang afgesloten gebied. Welke mogelijkheden biedt het meer voor de toekomst van de dorpsbewoners en het echtpaar met hun zoon?


In zijn roman Zwarte Schuur (2019) beschrijft Oek de Jong, hoe een succesvolle kunstenaar plotseling wordt geconfronteerd met een gebeurtenis uit het verleden, die hem blijft achtervolgen.


Er lijkt weinig te gebeuren in de roman van Thomas Verbogt, Als je de stilte ziet (2020). Rond de hoofdpersoon heerst een haast tastbare stilte. Tot hij na vele jaren mensen uit zijn jeugd ontmoet, die weten er wat zich op een avond in zijn jeugd heeft afgespeeld. Dan komen onverwerkte herinneringen weer boven.

Hoe iemand die in de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen verloren heeft, langzaam weer terugkomt in zijn oude, maar ook weer nieuwe leven, weet Anjet Daanje overtuigend te verbeelden in haar roman, De herinnerde soldaat (2019).


Voor de roman van Stefan Enter, Pastorale (2019) heeft Barneveld model gestaan, in de periode waarin de bewoners van het dorp de Molukkers ontmoetten, die in het landgoed De Schaffelaar ondergebracht waren.


De laatste roman kiezen we in de loop van het seizoen.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

Literatuurkring

Zie hier boven,

Je kan de boeken zelf aanschaffen over lenen via de bibliotheek.

n.v.t.

n.v.t.

Docente: Margreet van Wijk-Sluyterman

Sinds 1989 geef ik les als docent Nederlandse Literatuur en verzorg ik een cursus van zeven avonden tussen september en april, waarin romans en gedichten besproken worden van meestal Nederlandse auteurs, maar ook van buitenlandse auteurs, meestal rond een jaarthema.


Als onderzoeker op het gebied van de jeugdliteratuur ben ik gespecialiseerd in illustraties van kinderboeken; nu bezig met een onderzoek naar drie generaties uitgevers G.B. van Goor Zonen en hun zakelijke relaties met auteurs, illustratoren en andere actoren op het gebied van de jeugdliteratuur.


Als docent Nederlands en Nederlands als Tweede Taal werkte ik bij ROC Landstede en was ik betrokken bij een aantal projecten, waaronder de ontwikkeling en implementatie van het Portfolio NT2 en het opzetten van het taalbeleid op het MBO van Landstede (Harderwijk en Zwolle).


In de openbare bibliotheek in Putten ben ik actief, onder meer voor het opzetten en uitbreiden van de Putten Collectie. Nu ben ik betrokken bij het Taalhuis van de Bibliotheken Noordwest Veluwe.


Als redactie werk ik mee aan twee boeken over historische personen in Putten.

Postadres:

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© VUN 2020

DE VUN


De vrijwilligers van de VUN willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen Nijkerk: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman

Korte cursussen & Lezingen in Hoevelaken: Anneloes Fokkema


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.