De Magie van de Muze

De Magie van de Muze

Wanneer?

Datum

dinsdag 14 maart 2023
dinsdag 21 maart 2023
dinsdag 04 april 2023
dinsdag 11 april 2023
dinsdag 18 april 2023


Lestijden

19.15 - 21.15 uur

Waar?


Corlaer College

Ds. Kuypersstraat 3

3863 CA Nijkerk


Ingang: achterzijde VMBO gebouw (via Vlinderlaan)

Kosten?


Prijs € 95,00 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 25

In de tijd van Homerus kende men negen godinnen die de inspiratie en bescherming vormden voor de algemene kunsten en wetenschappen. Zij werden de muzen genoemd. Tijdens de renaissance voerden veel beeldend kunstenaars deze godinnen graag ten tonele op. Maar niet alleen deze Griekse godinnen inspireerden kunstenaars, ook diverse vrouwen van vlees en bloed werden in de schilder- en beeldhouwkunst met begeestering vereeuwigd.


Men kan hierbij denken aan de beide echtgenotes van Rubens, burgemeestersdochter Saskia van Uylenburgh de vrouw van Rembrandt, maar ook aan een factory girl als Edie Sedgwick, die een belangrijke inspiratie vormde voor Pop Art-kunstenaar Andy Warhol.

In deze cursus van 5 colleges wordt ingegaan op het belang van de vrouwelijke muze voor de beeldend kunstenaar vanaf de 17e eeuw tot en met het heden. De muzen die hierbij worden behandeld zijn: Gala Dalí (vrouw van Salvador Dalí), de balletdanseres Olga Khoklova en de andere vrouwen van Picasso, Madame Sabatier (die model stond voor diverse kunstenaars uit de 19e eeuw), Mathilde Willink en Lizzie Siddal, het favoriete model van kunstenaarsgroep de Preraphaëlieten. 

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

De Magie van de Muze

Syllabus (niet verplicht)

n.v.t.

 € 6,50

Docente: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.