Machtige vrouwen uit de Oudheid

Machtige vrouwen uit de Oudheid

Wanneer?

Datum

woensdag 11 januari 2023
woensdag 18 januari 2023
woensdag 25 januari 2023
woensdag 01 februari 2023


Lestijden

19.30 - 21.30 uur

Waar?


Corlaer College

Ds. Kuypersstraat 3

3863 CA Nijkerk


Ingang: achterzijde VMBO gebouw (via Vlinderlaan)

Kosten?


Prijs € 85,00 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 25

Het zijn voornamelijk de beroemde mannen uit de oudheid die in de geschiedenisboekjes voorkomen. Ondanks de slechte positie die de vrouw in de oudheid over het algemeen had, wist een aantal sterke vrouwen hun stempel op de geschiedenis te drukken. In deze cursus van vier lessen proberen we hen (helaas grotendeels via de teksten van de mannen van hun tijd) te leren kennen.


  • Hatsjepsoet, de enige vrouw die 20 jaar lang als farao over Egypte heeft geregeerd.
  • Aspasia: er zijn maar weinig vrouwen uit de Griekse oudheid bekend. En als ze bekend zijn, dan hebben ze een slechte naam. De tweede vrouw van Perikles, de leider van de Atheense democratie in de vijfde eeuw v.Chr., behoorde tot de laatste categorie. Als hoer neergezet door vele Griekse schrijvers, vormde zij waarschijnlijk naast haar echtgenoot een belangrijke spil in het culturele leven van Athene.
  • Cleopatra: de laatste koningin van Egypte. Probeerde zij het machtige Romeinse Rijk in handen te krijgen?
  • Livia: de vrouw van Rome’s eerste keizer Augustus had achter de schermen grote invloed. We bekijken hoe zij dat voor elkaar kreeg.
  • Boudicca: een Keltische koningin die een opstand leidde tegen de Romeinen in 61 n.Chr.. Na aanvankelijk succes mislukte de opstand jammerlijk.
  • Aud de Diepzinnige: deze Noorse vrouw uit de negende eeuw n.Chr. emigreerde na de dood van één van haar zoons naar IJsland, waar ze tot de belangrijkste kolonisten behoorde en veel macht verwierf.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

Machtige vrouwen uit de oudheid

Meer informatie volgt

n.v.t.

 € volgt

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.