Historische Lezing: 100 jaar Toetanchamon

maandag 14 november 2022

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Op 4 november dit jaar (2022) is het 100 jaar geleden dat de Britse archeoloog Howard Carter midden in de Vallei der Koningen in Egypte een trap vond die naar beneden leidde.

Na drie dagen graven kwam onderaan deze trap een verzegelde doorgang tevoorschijn. Het gat werd weer dichtgegooid, want Howard Carter moest wachten tot de financier van de opgravingen, Lord Carnavon, in Egypte arriveerde.

Op 26 november 1922 keken de twee mannen door een gat in de verzegelde deur in het graf en zagen ‘vreemde dieren, beelden en goud, overal de glinstering van goud’. Het graf van de onbekende farao Toetanchamon bleek zo goed als intact te zijn.

Hoewel de vondst van het graf van Toetanchamon de grootste ontdekking in de Vallei der Koningen was, zijn er voor en na 1922 veel meer bijzondere vondsten in de Vallei der Koningen gedaan. Zo werd in 1905 het ongeschonden graf van de overgrootouders van Toetanchamon gevonden en in 1995 het enorme graf van de zonen van Ramses II opgegraven.

Deze lezing gaat over de opgraving van het graf van Toetanchamon.

Docente: Diana de Wild

Diana de Wild studeerde Klassieke en Egyptische archeologie in Leiden. Zij verzorgt rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden en geeft lezingen en cursussen over thema's uit de Griekse en Egyptische oudheid. Ze vertelt met veel plezier over deze twee onderwerpen.

Daarom geeft ze sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen, o.a. bij volksuniversiteiten. Daarnaast begeleidt zij reizen naar het Middellandse Zeegebied.