Historische Lezing: 100 jaar Toetanchamon

Historische Lezing: 100 jaar Toetanchamon

Wanneer?

Datum

maandag 14 november 2022

Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

In 4 november 1922 stuitte de Britse archeoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen op het graf van farao Toetanchamon. Op 26 november 2022 werd het graf geopend. Het graf lag zo vol met schatten, dat het Carter 10 jaar kostte om het leeg te halen.


Toetanchamon leefde in de veertiende eeuw v.Chr. en werd als negenjarig jongetje op de Egyptische troon gezet. Egypte was in die tijd één van de machtigste landen van het Middellandse Zeegebied. Toetanchamon werd geboren in een familie, die al 200 jaar over Egypte heerste. Er werden regenten aangesteld, die het land in zijn naam bestuurden.


In het tiende jaar van zijn regering stierf Toetanchamon. Hij werd met alles wat hij in het hiernamaals nodig had begraven: voedsel, drank, sieraden, bedden, kleding etc.. Kort na de begrafenis drongen rovers het graf binnen en namen een deel van de gouden sieraden mee. De rovers konden hun karwei niet afmaken, omdat ze gestoord werden. Het graf werd opnieuw verzegeld en daarna vergeten. Ruim 3500 jaar later ontdekte Howard Carter het graf van deze vergeten farao: het is het enige koningsgraf in Egypte dat zo goed bewaard is gebleven. 


In de lezing wordt verteld, wat we weten van het leven van deze jonggestorven farao en zijn rijke graf.

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.