Historische Lezing: Biografie van de Zuiderzee

Historische lezing: Biografie van de Zuiderzee

Maandag 15 november 2021

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Op 5 januari 2021 verscheen het nieuwste boek van Arie Kok: "Biografie van de Zuiderzee". Het verhaal van acht eeuwen Zuiderzee. Mooie vertellingen over mensen en gebeurtenissen.

Op 15 november komt Arie zelf vertellen over de mooie verhalen uit dit boek. Er zal ook speciale aandacht zijn voor de verhalen met een Nijkerks tintje.

De Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied, en daarmee die van Nederland.

Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin vaak mensen centraal staan. Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart. Het boek eindigt met het sluiten van de Afsluitdijk in 1932.

Het boek zal op de avond zelf ook te koop zijn, maar je kunt natuurlijk ook je exemplaar nu al bestellen!  Het boek wordt uitgegeven in 2 versies: Paperback (ISBN 9789401916943 / prijs € 25,-) en als e-book (ISBN 9789401916974 / prijs e-book € 12,99). Bestellen kan op de volgende site: https://www.omniboek.nl/boek/biografie-van-de-zuiderzee/

Gastspreker: Arie Kok

Arie Kok, geboren in 1968 en sinds 1 september 2012 zelfstandige als auteur, journalist, uitgever en adviseur voor journalistiek en boekenvak.

In 2013 verscheen bij Uitgeverij Mozaïek mijn debuutroman Morie, in 2015 gevolgd door de novelle Nachtmotet en in 2018 door de roman Zoete zee. In 2020 schreef ik het Actieboek voor de Week van het Christelijke Boek: Brood en stenen.

Van 2000 tot 2012 heb ik bij de Publieke Omroep gewerkt, achtereenvolgens als Hoofd Internet en Hoofdredacteur. Van 2014 tot 2016 was ik hoofdredacteur van het opinieblad De Nieuwe Koers. Voordat ik de overstap naar de media maakte, was ik tien jaar actief als ICT-consultant in het bedrijfsleven.

Naast mijn werk ben ik voorzitter van het Christelijk Literair Overleg, tenor en voorzitter van het St Joris Kamerkoor in Amersfoort, filmliefhebber, passief wielerliefhebber, wandelaar. Ik ben getrouwd, vader van drie dochters en woon in Amersfoort-Vathorst.

Ik ben geboren in Elst aan de Utrechtse Heuvelrug. Na 20 jaar Veluwse invloed (Nijkerk) terechtgekomen in Utrecht. Inmiddels al weer sinds 2005 met veel plezier inwoner van Vathorst in Amersfoort. Als ik de wijk uit fiets, rijd ik zo de Arkemheenpolder of landgoed Hoevelaken in. Prachtige natuurgebieden om tot rust en bezinning te komen. Mijn kantoor is gevestigd in het OLV ter Eemklooster, op de Amersfoortse berg. Om er te komen fiets ik dwars door de stad, een afwisseling waar ik me prettig bij voel.