Historische Lezing: De gouden eeuw van de Nijkerkse tabaksindustrie

Maandag 22 maart 2021

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

I.s.m.

De teelt van tabak, een (sub)tropisch gewas uit Amerika, begon in Nijkerk ongeveer halverwege de zeventiende eeuw. Door een combinatie van factoren waaronder de samenstelling van de grond, de ligging van Nijkerk aan het water (voor het vervoer naar Amsterdam) en de beschikbaarheid van veel arbeidskrachten, breidden de tabaksvelden zich in deze stad snel uit.

De rijke opbrengsten zorgden voor  een periode van voorspoed en veel handel en bedrijvigheid. Rond 1800 was Nijkerk na Arnhem de plaats met de meeste inwoners van de Veluwe.

De tabak werd in Nijkerk verbouwd en gedroogd en daarna verkocht om in Amsterdam te worden verwerkt tot snuif-, pruim- en pijptabak. Tabak bleef lange tijd het belangrijkste gewas. Tijdens de Franse overheersing (1795 - 1813) werd de export aan banden gelegd en moest alle tabak worden verkocht aan de bezetters. Na de Franse overheersing herstelde de tabaksteelt zich gedeeltelijk, maar halverwege de negentiende eeuw groeide de concurrentie van betere en goedkopere tabak uit de tropen. Dit betekende uiteindelijk het einde van de Nijkerkse tabaksteelt.

Wil je meer weten over de Tabak hoogtij dagen van Nijkerk? Dan is deze lezing zeker een aanrader!

Gastspreker: Ronald van der Bie

Ronald van der Bie, schreef het boek 'Bekommering en ongewraakte vreugd', over de tabaksteelt in Nijkerk in de periode ca. 1635 tot 1900.

Meer informatie volgt.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109