Historische Lezing: De prehistorie van Nederland

Historische Lezing: De prehistorie van Nederland

Wanneer?

Datum

maandag 06 februari 2023

Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

De prehistorie van Nederland beslaat de hele periode van de eerste bewoning in Nederland tot de komst van de Romeinen. De eerste bewoning, die tot nu toe door archeologen is gevonden, bestaat uit eenvoudige jachtkampjes van 250.000 jaar oud, gemaakt door voorlopers van de moderne mens.


Lang bleven de mensen in Nederland jagers en verzamelaars, maar vanaf ongeveer 5200 v.Chr. trekken de eerste boeren Nederland in. Zij bouwden grote boerderijen in het zuiden van het land en later groeven ze mijnen in het Limburgse kalksteen om aan vuursteen te komen. Bijna 2000 jaar later bouwden de bewoners van het noorden van Nederland de eerste grote stenen monumenten: de hunebedden.


Later ging men in plaats van steen brons en ijzer gebruiken voor wapens en werktuigen. Uit deze twee periodes zijn prachtige schatten bewaard gebleven zoals bronzen bijlen, prachtige kledingspelden en de inhoud van het graf van een vorst uit de IJzertijd.

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.