Historische Lezing: Grafheuvels op de Veluwe

Historische lezing: Grafheuvels op de Veluwe (Putten)

Donderdag 14 januari 2021 (o.v.b.)

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Wilson Hoogers neemt ons mee zo'n 6000 jaar terug in de tijd en vertelt ons meer over de bewoners die toen leefde op de Veluwe in de omgeving van het hedendaagse Putten.

In juli 2019 zijn o
p de Veluwe enkele honderden potentiële nieuwe grafheuvels ontdekt. Vrijwilligers hebben speciale, digitale kaarten van het gebied onderzocht, waarop de potentiële grafheuvels te zien zijn. Daarnaast zijn er ook meerdere vierkante kilometers van eeuwenoude akkersystemen ontdekt op de Veluwe.

De oudste sporen van menselijke bewoning op de Veluwe dateren van zo'n 6000 jaar geleden.

Landbouw en ruilhandel

Nadat de mens de ploeg had uitgevonden en had bedacht dat er ook trekdieren rondliepen, was het mogelijk om meer voedsel te gaan produceren en ook de buurman van voedsel te voorzien. De boer probeerde daarvoor in ruil andere benodigdheden terug te ontvangen. Zo ontstond over de hele wereld, zo ook rondom Putten, het prille begin van de landbouw en de ruilhandel. Vroege sporen van akkerbouw zijn de zogenoemde 'celtic fields'. Dit zijn kleine rechthoekige en door een aarden walletje omgeven akkers.

Grafheuvels

Hetgeen we van de vroegste bewoners in onze streken weten, laten onder andere de vele grafheuvels ons zien. Er zijn voorwerpen in gevonden die gemaakt zijn van klei (aardewerk), been, steen en later brons en ijzer. Daarnaast zijn er veel vuurstenen gereedschappen aangetroffen. In de Puttense bossen liggen nog veel van die grafheuvels. Grote grafheuvels duiden op de bijzetting van de lichamen van belangrijke personen of soms van hele families. De grafheuvel is te vergelijken met de steen die tegenwoordig op graven wordt geplaatst.

In de zogenaamde IJzertijd (zevende eeuw v. Chr. tot begin jaartelling) gingen de mensen over op lijkverbranding. Op de begraafplaatsen werd dan de as van de doden in urnen in de grond bijgezet, waarna er een kleine heuvel werd opgeworpen.

Potjes Hendrik

Grafheuvels hebben veel te lijden gehad van grafrovers die het om de grafgiften te doen was. Soms zijn de aardewerk potten nagemaakt om ze voor veel geld te verkopen als 'echt'. Een berucht figuur in dit opzicht was 'Potjes Hendrik', een stratenmaker uit Putten die eigenlijk Hendrik de Ruyter heette. Hij was geïnteresseerd in archeologie en begon de dingen die hij vond na te maken. Hij werd vervolgens erg succesvol in het verkopen van deze ‘prehistorische schatten’.

Het was archeoloog F. Bursch die hem ontmaskerde door de potjes in water te zetten. Ze vielen direct uit elkaar en dat wees erop dat ze net gebakken waren. Hendrik werd echter nog niet vervolgd omdat de Tweede Wereldoorlog op dat moment uitbrak. Na de oorlog wordt hij uiteindelijk opgepakt in verband met een andere oplichtingszaak. Op dat moment stond hij lokaal al bekend als ‘potjes Hendrik’.

Bron: http://www.overijssel.nl/thema's/cultuur/cultureel-erfgoed/archeologie/sporen-overijssel/dwaalsporen/

Tijdens deze avond komt u meer te weten over onze voorouders die op de Veluwe woonden en leefden.

Gastspreker: Wilson Hoogers

Wilson is o.a. docent geschiedenis bij Kalsbeek College en Corderius College en met ingang van het cursusjaar 2020-2021 zal hij bij de VUN diverse cursussen en lezingen gaan verzorgen waarbij hij het verleden en heden met elkaar zal verbinden.

Binnenkort stelt Wilson zich uitgebreider aan u voor.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109