Historische Lezing: Ooggetuigeven van de Nijkerkse Bevrijding 1945

Historische Lezing: Ooggetuigen van de Nijkerkse Bevrijding 1945

maandag 29 maart 2021

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

i.s.m.

Museum Oud Nijkerk en Anton van Renssen laten ooggetuigen aan het woord

Samen met Museum Oud Nijkerk en filmmaker Olaf Koelewijn werkt Anton aan het vervolg van het vieoproject  Getuigenverhalen uit 2010. Het betreft nu interviews met ouderen die nog kunnen vertellen over de bevrijding en over de wederopbouw van Nederland in de jaren veertig en vijftig. Dit project wordt gesteund door de gemeente Nijkerk en het Mondriaanfonds.

Hiermeer zorgen zij ervoor dat dit stukje persoonlijke geschiedenis niet verloren kan gaan. Na het door Anton geschreven boek  'Gekkop'  over hoe burgemeester Zwaantinus Bruins Slot Nijkerk de oorlog doorloodste , gaat hij nu de persoonlijke verhalen van Nijkerkers vastleggen die aanwezig waren bij de bevrijding in 1945. Hoe hebben zij dit ervaren en wat is er na de oorlog met hen gebeurd.

Om een eerste idee te krijgen kan je hieronder het filmpje bekijken van Nijkerk Nieuws waarin Anton zijn oproep doet voor het vinden van 10 mensen die hun verhaal willen vertellen.

Het resultaat van deze bijzondere verhalen op video met daarbij het achtergrond verhaal verteld door Anto, kan je komen bekijken op 29 maart 2021!

Gastspreker: Anton van Renssen

De passie voor geschiedenis ontstond in 'de derde', bij meester Smit. De spannende verhalen die hij vertelde speelden we in de pauzes na.

De opleiding aan de journalistenschool was een opstap naar de geschiedenisstudie aan de Vrije Universiteit en dat een tussenstap naar een bestaan als freelance historisch onderzoeker en tekstschrijver dat inmiddels een periode van bijna 25 jaar omspant.

Mijn klanten zijn kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en universiteiten, stichtingen, maatschappelijke instellingen in de jeugdzorg en historische verenigingen.

Sinds 2016 ben ik voorzitter van de branchevereniging Ondernemers in Geschiedenis.

Het boek Gekkop kunt u bestellen via: https://www.historytelling.nu/2020/03/26/gekkop-zwaantinus-bruins-slot-in-wo-2/

Het boek is ook verkrijgbaar bij de volgende boekhandels in Nijkerk:

• Bruna
  • Primera