Historische Lezing: Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen

Donderdag 5 november 2020

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Bibliotheek Nijkerkerveen
't Veense Hart

Van Noortstraat 36

3864 EV Nijkerkerveen

In 2015 verscheen het boek ‘Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen’, waarin veel bedrijven met grote namen uit de geschiedenis van Nijkerk werden beschreven, zoals Callenbach, Tijsseling en de Gruno. Het boek vond zijn weg naar vele lezers.

Maar het waren niet alleen die grote bedrijven die belangrijk waren voor de ontwikkeling van Nijkerk en Nijkerkerveen. Juist ook die wat kleinere bedrijven, die vaak jarenlang een begrip waren in onze gemeente, hebben ervoor gezorgd dat Nijkerk en Nijkerkerveen meegingen in de vaart der volkeren.

Het waren mannen en vrouwen met daadkracht, doorzettingsvermogen en niet zelden een vooruitziende blik, die bedrijven hebben opgericht en voortgezet die soms wel meer dan honderd jaar hun stempel op de Nijkerkse economie hebben gedrukt.

Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet aardappelhandelaar Wout Brouwer, zo herkenbaar met zijn schort aan op zijn transportfiets? Of Eep Plug, de kolenboer uit Nijkerkerveen? Maar ook Boterenbrood en de twee trekpaarden van graanhandel Van de Bunt zorgen voor mooie herinneringen.

Ook in het tweede deel van ‘Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen’ hebben velen een dierbaar stuk geschiedenis teruggevonden. Lokale geschiedenis  dat het waard is om bewaard te blijven en om verteld te worden, daarom komt Raymond Beekman deze avond vertellen over de verhalen uit deze boeken maar ook over wat niet in de boeken staat .....

Gastspreker: Raymond Beekman

Raymond Beekman (1963) is geen geboren maar wel een getogen Nijkerker: hij woont al vanaf zijn 4e jaar in Nijkerk. Na zijn opleiding aan de technische school, waar hij het vak van bankwerker in de metaal leerde, heeft hij onder andere lange tijd gewerkt bij Floor’s Handel en Industrie in Nijkerk. Bij Floor ontstond zijn liefde voor de FTF-vrachtwagens. Inmiddels heeft hij over dit roemruchte vrachtwagenmerk vijf boeken op zijn naam staan.

Maar de interesse van Raymond gaat verder dan de vrachtwagens. Ook de bedrijven die hij heeft zien bloeien en soms toch ten onder zien gaan, gaan hem aan het hart. Daar kwam de drive vandaan om deze verdwenen bedrijven terug in beeld te brengen in een boek.

Samen met Maranke Pater schreef hij in 2015 ‘Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen’, maar hij had nog veel meer verhalen op de plank liggen. Die verhalen, van nog meer voor Nijkerk en Nijkerkerveen kenmerkende bedrijven, vindt u terug in het tweede deel van deze serie.

Beide boeken zijn verkrijgbaar via Nabij Producties (klik op de covers van de boeken als u ze wenst te bestellen)

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109