Kunstlezing: Andy Warhol, de zilveren prins van de Pop Art

Kunstlezing: Andy Warhol, de zilveren prins van de Pop Art

Wanneer?

Datum

Maandag 11 april  2022


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 16

Hij was één van de beroemdste personen van de jaren zestig: kunstenaar, regisseur, auteur en manager van de Velvet Underground, Andy Warhol. Hij werd de zilveren prins van de Pop Art genoemd en was bekend vanwege zijn afbeeldingen van beroemdheden (in het bijzonder Marlilyn Monroe), soepblikken en colaflesjes.


Zijn inspiratie haalde hij uit de commerciële populaire cultuur wat hem tot een held maakte van de jongerencultuur. Warhol stond aan het hoofd van zijn eigen kunstfabriek “the factory” waar een team werkte aan zeefdrukken en films. De kunstenaar, die een achtergrond in de reclamewereld had, ontpopte zich tot een wereldberoemd cultureel fenomeen.

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.