Kunstlezing: De kunstenaars van de Montmartre

Kunstlezing: De kunstenaars van de Montmatre

Wanneer?

Datum

Maandag 30 januari 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

In de tweede helft van de 19e eeuw begonnen schrijvers, schilders en bohemiens zich hier te vestigen. De wijk was populair vanwege de lage huren en de tolerante atmosfeer.


Pissarro, Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, Van Gogh, Picasso en vele andere schilders hebben in Montmartre gewoond en gewerkt. Er zijn dan ook de nodige schilderijen uit het Belle époque die een tafereel uit Montmartre weergeven.

In het 18e arrondissement van Parijs vinden we de bekende schilderswijk Montmartre. Origineel was dit gebied een dorp, dat later is toegevoegd aan de stad. Het dorpse karakter is echter nog steeds erg herkenbaar, wat het een ontzettend sfeervol deel van Parijs maakt.

Over de oorsprong van de naam Montmartre zijn verschillende theorieën. Zo wordt door sommige gedacht dat de naam afgeleid is van ‘Mons Martis’, wat ‘de berg van Mars’ betekent. In de Romeinse tijd stond er namelijk een tempel op de heuvel waar de wijk gelegen is, die gewijd was aan de god Mars.

Anderen denken dat de naam van ‘Mont du martyr’ komt, wat ‘de berg van de martelaar’ betekent. Saint Denis, de eerste bisschop van de stad, werd hier namelijk onthoofd.


Pas in het jaar 1860 werd Montmartre aan Parijs toegevoegd. In de 19e eeuw, tijdens de Belle Époque, was de wijk een populaire plek voor kunstenaars.

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.