Kunstlezing: De Nijkerkse Broodschilder, Andries Verleur

Kunstlezing: De Nijkerkse Broodschilder, Andries Verleur

Wanneer?

Datum

Maandag 25 oktober 2021


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

I.s.m.

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 24

Andries Verleur, ( Amsterdam, 29 juni 1876 - Amersfoort, 18 december 1953), was een Nederlandse decoratieschilder, schilder en tekenaar. Hij wordt gerekend tot de Veluwse schilders. Onderwerpen in zijn werk zijn dorpsgezichten, interieurs, watergezichten en landschappen, maar ook stillevens en figuren.


Andries was het derde van vier kinderen van de smid Jan Hendrik Verleur en Anna Greeve. Na een tijd decoratieschilder te zijn geweest werd hij vrije schilder. Hij was autodidact, maar kreeg later lessen en aanwijzingen van de Haagse School- schilders Willem Maris en Théophile de Bock. Na een tijdlang in Amsterdam te hebben gewoond en gewerkt woonde hij van 1900 tot 1920 in Renkum.

Daarna woonde hij hij onder meer in Nijkerk (1920-1931), Baarn (Acacialaan 7), Soest (vanaf 1940 aan de Korte Hartweg 20) en op verschillende plaatsen op de Veluwe.

In Renkum werd Andries lid van de in 1902 mede door De Bock opgerichte Renkumse kunstvereniging Pictura Veluvensis. Als broodschilder ging hij langs de deuren om zijn schilderijen te slijten. In 1909 trouwde hij in Renkum met predikantendochter Pieternella Elsje Renkema. In Nijkerk woonde hij in een pasgebouwd huis aan het Van Reenenpark. In 1928 overleed daar zijn vrouw op 43-jarige leeftijd. Andries had daarna een relatie met Wilhelmina Lepper.

Tot de Nijkerkse onderwerpen behoren de haven, de Grote Kerk en de Kolkstraat. Het werk Zicht op de haven wordt bewaard in Museum Nijkerk. Zijn werken Doelenveld in Hoorn en De Gravenstraat in Hoorn behoren tot de collectie van het Westfries Museum in Hoorn.

Exposities van zijn werk werden gehouden in (groeps) tentoonstellingen in onder meer Amsterdam, Arnhem, Antwerpen, Brugge, Brussel, Den Haag en Hoorn.


Naast schilder was hij verzamelaar van archeologische vondsten. Zijn schetsboek met het opschrift 1918 – Archeologisch schetsboek – Andries Verleur bevat potloodtekeningen van archeologische vondsten. Dit schetsboek schonk hij in 1929 aan de gemeente Nijkerk.


Diana Kostman, neemt u deze avond mee langs de werken en het leven van de Nijkerkse Broodschilder Andries Verleur. 

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.