Kunstlezing: De rococo wereld van Lodewijk XV en Madame de Pompadour

Kunstlezing:  de rococo wereld van Lodewijk XV en Madame de Pompadour

Wanneer?

Datum

Maandag 27 februari 2023 (was 16 januari 2023)


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Na de dood van Lodewijk XIV ontstaat in Frankrijk de rococo als tegenbeweging die zich afzet tegen de strenge regels van symmetrie en classicisme. Deze speelse stijl kenmerkt zich juist door asymmetrie in de bouwkunst en door kleurrijke schilderijen. Ook qua onderwerpkeuze is de rococo vaak speels, met veel romantische taferelen en ondeugende situaties.


Dit is een groot verschil met de vele Bijbelse en mythologische onderwerpen van de barok. De portretkunst ontwikkelt zich in de rococo tot een belangrijke en volwassen kunstvorm.


De rococostijl of laatbarok viel in Frankrijk samen met de heerschappij van koning Lodewijk XV (1723-1774). Vandaar ook wel de benaming ‘Lodewijk XV-stijl’. Deze elegante stijl drong met name door in het interieur en de kunstnijverheid.

Onregelmatigheid en asymmetrie kenmerken het rococo, een 19de-eeuwse term vernoemd naar de
rocaille(Frans voor ‘rotspuin’): een grillige versiering geïnspireerd op samengeklonterde stenen of schelpen. Andere rococo-elementen zijn C-vormige krullen en bladranken. Lichte kleuren en elegante lijnen zetten de toon. Sierlijke herders en herderinnen en Chinees aandoende motieven bevolken porselein maar ook schilderijen uit deze periode, zoals die van de Franse schilder Jean Étienne Liotard.

De elegante stijl sloeg aan in heel Europa en werd in de Nederlandse 18de eeuw zichtbaar in kunstnijverheid, kleding, portretten en interieurs. Typerend zijn de ‘witjes’, interieurschilderingen die beeldhouwkunst imiteren, van Jacob de Wit.

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.