Kunstlezing: Monet, schilder van het licht

Kunstlezing: Monet, schilder van het licht

Wanneer?

Datum

Maandag 14 maart 2022


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Kade 10

Westkadijk 10

3861 MB Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 16

Claude Monet was met recht een schilder van het licht. Hij was een impressionist pur sang die met losse penseelstreken een momentopname perfect wist vast te leggen. Soms schilderde hij één onderwerp wel tientallen keren met steeds een ander (zon)licht, zijn schilderijen van de kathedraal van Rouen zijn hier een bekend voorbeeld van.


Vanaf 1883 woonde Monet tot aan zijn dood in 1926 in Giverny. De tuin die de kunstenaar daar aanlegde, werd een geliefd onderwerp in zijn late werk.

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.