Kunstlezing: Picasso en de kunstenaars van de Montparnasse

Kunstlezing: Picasso en de kunstenaars van de Montparnasse

Wanneer?

Datum

Maandag 13 februari 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

In deze lezing wordt ingegaan op de inspirerende periode (20e eeuw) van de Parijse kunstgeschiedenis, waarin de veelal aan de Boulevard de Montparnasse gelegen eetgelegenheden een broedplaats waren voor de kunstenaars en hun modellen. De beroemdste van deze modellen dankt zelfs haar artiestennaam aan de wijk, Kiki de Montparnasse.

Het leven en werk van Picasso en zijn kunstenaarsvrienden wordt besproken tegen de achtergrond van het uitgaansleven van dit bruisende deel van Parijs. Aan bod komen ook de beroemde uitgaansgelegenheden zoals Le Dôme, Le Select en Les Deux Magots.


Rond 1900 kwamen Schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters en componisten vanuit de hele wereld naar Montparnasse om de artistieke sfeer te proeven. Zij hadden weinig geld en zochten een goedkoop onderkomen. Een aantal arme kunstenaars die naar deze wijk waren gekomen waren Chagall, Modigliani, Léger, Soutine en Zadkine. Het was in deze wijk en zijn klein atelierruimtes waar het Expressionisme ontstond. Een stijl wat voor die tijd, waarin men vooral realistisch schilderde, shockend was.

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.