Kunstlezing: Liefde in de kunst

Kunstlezing: Liefde in de Kunst

Wanneer?

Datum

Maandag 14 februari 2022


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 40

14 februari is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Vanaf de klassieke oudheid wordt de liefde vertegenwoordigd in de vorm van de kleine god Amor (Cupido). In de beeldende kunst wordt hij zwevend boven de geliefden uitgebeeld, pijl en boog in de aanslag.

Dat de liefdesgod zelf ook niet immuun was voor zijn liefdespijlen, blijkt uit het laat-klassieke sprookje van Amor en Psyche, waarin eerstgenoemde verliefd wordt op de beeldschone maagd Psyche, nadat hij zich had verwond aan één van zijn eigen pijlen. 

 

Tijdens de lezing komen de diverse vormen van de liefde aan bod, zoals de romantiek, maar ook de naastenliefde (Caritas) en de Hemelse en Aardse liefde, aan de hand van markante voorbeelden uit meer dan twintig eeuwen kunstgeschiedenis.

Gastspreker: Diana Kostman

In 2006 heb ik, Diana Kostman, Artemis Omnibus opgericht. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. In 2004 studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de 
Pop Art. Mijn interessegebied omvat echter de gehele kunstgeschiedenis. Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst.

Daarnaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en organiseer ik met mijn vriend IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  kunst en culinaire thema-avonden onder de naam 
Artelicious. 

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse – Lautrec als een belangrijke inspiratiebron.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.