Lezing & Film: Dorst

Lezing & Film: Dorst

Wanneer?

Datum

Woensdag 27 maart 2019


Tijd

18.45- 22.30 uur

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 15,00 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Op 27 maart 2019 zal Esther Oosterling een introductie verzorgen bij de Film Dorst, naar het gelijknamige boek van Esther Gerritsen. De introductie zal gericht zijn op de moeder-dochter relatie in de film.

 

Ter introductie van de film ‘Dorst’ benadert Esther Oosterling verschillende thema’s uit de film vanuit haar achtergrond als levenslooppsycholoog.


Binnen de levenslooppsychologie staat de menselijke ontwikkeling centraal en gaat men uit van het idee dat onze ontwikkeling een leven lang doorgaat. Het gaat hierbij om ontwikkelingen in ons dagelijks leven, ontwikkelingen die voortdurend plaatsvinden en waarbij wij ons steeds aanpassen aan de wisselende omgevingen. En dat gaat gepaard met groei en verlies.


Dit geldt ook voor veranderingen in relaties zoals de relatie die een dochter heeft met haar moeder. Tussen moeders en dochters speelt vaak heel wat meer dan de buitenwereld doet vermoeden. Er zijn moeders en dochters die voor het oog van deze zelfde buitenwereld van elkaar verschillen als dag en nacht, terwijl deze dochters er vaak achter komen dat ze meer op hun moeder lijken dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.


En wat gebeurt er met de relatie tussen ouder en kind als er ziekte en zorg bij komt kijken. Als de onderlinge relatie goed is, kan dat al een hele uitdaging zijn. Wat als de relatie minder harmonieus is? Is de liefde tussen een moeder en kind en ook de liefde tussen een kind en moeder iets vanzelfsprekends?


Korte introductie film: Dorst


Bron: Volkskrant/Kevin Toma 15 maart 2018


"Dorst durft even tragisch en zwartkomisch als benauwend te zijn"


Simone Kleinsma en Elise van 't Laar vormen de indrukwekkende spil van de verfilming van Esther Gerritsens roman Dorst. Emoties worden hooguit aangestipt, zodat de kijker ruimte houdt voor eigen interpretaties.


'Ik ga dood.' Triest, wanneer je dit als filmpersonage eerder aan de toeschouwer bekent, dan aan je eigen dochter. Dat is wat Elisabeth doet, aan het begin van de Esther Gerritsen-verfilming Dorst: ze kijkt recht in de camera en betrekt ons bij haar lot - kanker, terminaal.


Zo wendt Elisabeth (Simone Kleinsma) zich steeds weer tot het bioscooppubliek, à la Frank Underwood in House of Cards. Het is een vorm van eenrichtingsverkeer, die Elisabeth nog eenzamer maakt, nu ze sinds haar scheiding van Wilbert (Stefan de Walle) alleen is gebleven en vrijwel geen contact heeft met dochter Coco (Elise van 't Laar). Verder voelen die momenten waarin ze tegen de camera praat te vaak als een gekunsteld surrogaat voor een voice-over. 'Ik weet nooit wat ik tegen haar moet zeggen', verzucht Elisabeth, wanneer ze dan toch met Coco heeft afgesproken. Uitleggerige woorden die Kleinsma, met haar ontroerend kalme, bedrieglijk gelaten vertolking, helemaal niet nodig heeft.


Gelukkig houdt regisseur Saskia Diesing (Nena) de film verder juist subtiel en ambigu. Er zit veel scheef tussen Elisabeth en haar dochter; zie alleen al de griezelig cleane openingsbeelden, als de piepjonge Coco urenlang door Elisabeth wordt opgesloten. In het boek, door Diesing en Gerritsen tot scenario bewerkt, valt al snel een diagnose over Elisabeths gedrag: autisme, 'of op zijn minst asperger'. In de film wordt dat nergens expliciet gezegd.


Ook de zielenroerselen van Coco worden hooguit aangestipt, zodat de toeschouwer genoeg ruimte krijgt om aan het interpreteren te slaan. Is het uit wraakzucht, genoegdoening of het gemis van een gezonde moeder-dochter-relatie dat ze bij Elisabeth intrekt? Wat zoekt zij als 23-jarige bij vijftiger Hans (Leopold Witte), die ze plompverloren versiert in de wasserette?


Teder, schurend én grappig is die versierscène, waarin als climax de ruit van de wasserette verandert in een aquarium vol vissen. Een dubbele verwijzing is dat: naar het twijfelachtige koosnaampje 'Vis' dat Elisabeth voor Coco heeft, en naar de keer dat Coco als kind door de ruit van de woonkamer rende. Toch blijft de scène verfijnd, zonder een al te eenduidige betekenis.


Elise van 't Laar is sterk, als jonge vrouw die probeert haar leven op orde te krijgen en intussen snakt naar liefde en erkenning, zonder te weten waar ze die zoeken moet. Dat is ook weer een interpretatie, natuurlijk, die minder stut op Gerritsens wrang-grappige dialogen dan op de precieze dosering waarmee Van 't Laar Coco nu eens venijn meegeeft, en dan weer iets gehavends, teers of vernielzuchtigs.


Zij en Kleinsma vormen samen de indrukwekkende spil van dit doorvoelde drama, dat even tragisch en zwartkomisch als benauwend durft te zijn.


Hoe zien deze filmlezing avonden er uit qua tijdsplanning?

18.45 – 19.00 uur inloop

19.00 – 19.45 uur lezing

19.45 – 20.00 uur korte pauze voor start van de film + inloop van mensen die alleen voor de film komen

20.00 – 22.30 uur film vertoning plus aansluitend even na te praten over de film voor wie dat wil


Inschrijven & betalen - LET OP afwijkend t.a.v. onze andere cursussen en lezingen


Voor de filmlezingen  werken wij samen met de Bibliotheek Nijkerk.  Aanmelden en betalen loopt via de Bibliotheek Nijkerk. Als u klikt op nu inschrijven komt u op de site van de Bibliotheek Nijkerk uit waar u zich kan aanmelden voor deze lezing en film.

Filmtrailer

Gastspreker: Esther Oosterling

Ik ben Esther Oosterling, levenslooppsycholoog & coach en ik heb een eigen praktijk in Amersfoort-Vathorst.


Mijn levensmotto is: 'You live & You learn.' Dat sluit helemaal aan bij mijn werk als levenslooppsycholoog & coach. We leren met vallen (tegenslag) en opstaan (successen).


Ik werk met de kracht van positieve psychologie. Ik geloof erin dat als je vanuit een ander perspectief naar je situatie kijkt, als je je mindset verandert, als je denkt in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden, dat je daarmee je leven verandert.


Elke maand maak ik het mini magazine ‘Positieve Psychologie Post’ waarin één thema centraal staat.


Wil je al meer weten over dit onderwerp, neem dan alvast een kijkje op mijn website: https://www.estheroosterling.nl/inspiratie waar je het mini magazine kunt lezen.VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK


De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Gert Jan Messelink

Lezingen & Specials: Yvonne Loman


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© Volksuniversiteit Nijkerk 2019