Lezing: Alleen de Poes was blij, verhalen over Joods Nijkerk

Lezing: "Alleen de poes was blij", verhalen over Joods Nijkerk

Wanneer?

Datum

Donderdag 9 mei 2019


Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 12,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Op 9 mei neemt Nechamah Mayer-Hirsch ons mee naar het vooroorlogse joods Nijkerk.

 

Wat gaan we deze avond doen?

Nechamah Mayer-Hirsch kwam via via op het spoor van haar tante Annie de Liever, die in haar jonge jaren heel regelmatig schreef naar de Joodsche Jeugdkrant. Uit die correspondentie komt veel naar voren over het joodse leven in Nijkerk.


Nechamah is er verder in gedoken en kwam zo ook meer te weten over haar familiegeschiedenis. Haar oom Philip de Liever had haar jaren daarvoor al vele verhalen verteld over joods Nijkerk, waardoor al deze verhalen en geschiedenissen gebundeld konden worden in dit boek.


De joodse gemeente van Nijkerk stond voor de oorlog bekend als zeer vroom. In meerdere verhalen komt dat terug. Na de oorlog kwamen slechts weinigen terug, en ze werden niet altijd met open armen ontvangen. ‘Alleen de poes was blij dat we terugkwamen,’ was hoe dat gevoeld werd door de overlevenden van Nechamahs familie.


De joodse gemeenschap van Nijkerk, komt deze avond door de persoonlijke verteltrant boeiend tot leven.

Gastspreker: Nechamah Mayer-Hirsch

Nechamah Mayer-Hirsch schreef almeerdere boeken, waaronder ‘Een kroon voor Esther’, ‘BJ en beer’ en ‘Verhalen uit joods Amersfoort’. Met ‘Alleen de poes was blij’ eert zij haar omgekomen familie uit Nijkerk.


Nechamah Mayer-Hirsch stamt uit de bekende familie De Liever, onlangs nog in het nieuws omdat er een De Lieverhof komt in het centrum. In haar boek heeft Mayer-Hirsch vele verhalen en anekdotes over haar familie opgenomen, maar ook over andere joodse gezinnen in Nijkerk.


De zoektocht naar de verhalen en de geschiedenissen van joods Nijkerk heeft voor Nechamah veel duidelijk gemaakt over haar eigen roots. Voor Nijkerk is het van grote waarde dat deze verhalen bewaard blijven in dit boek. De vooroorlogse joodse gemeente komt erin tot leven, met al zijn gewoonten, hebbelijkheden en onhebbelijkheden.

VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK


De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Gert Jan Messelink

Lezingen & Specials: Yvonne Loman


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© Volksuniversiteit Nijkerk 2019