Lezing: Luchtoorlog boven de vVeluwe

Lezing: De luchtoorlog boven de Veluwe

Wanneer?

Datum

Maandag 8 april 2019

 

Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?

 

Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?

 

Prijs € 7,50 p.p.

Start: gegarandeerd

 

Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Sind 1977 doet Jaap Vermeer onderzoek naar vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog boven Nijkerk en omgeving. Op 8 april 2019 zal hij een lezing geven over zijn onderzoek naar deze vliegtuigcrashes en over de mensen die hierbij betrokken waren.

Wat gaan we deze avond doen?

Tijdens deze avond neemt Jaap Vermeer ons mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en dan met name naar de luchtoorlog boven de Veluwe. Zijn specialiteit zijn vliegtuigcrashes. Van deze vliegtuigcrashes zoekt hij uit wie de vliegers waren, wie de nabestaanden zijn en zoekt deze nabestaanden ook actief op.

 

Hij heeft inmiddels 30 crashes in kaart gebracht. Zestien van deze crashes heeft hij in het boek ,,From Dutch tot Dutch'' samengevat (voor het eerst verschenen op 3 mei 2010). In het boek worden 16 vliegtuigcrashes in woord en beeld gebracht met unieke foto’s die veelal van nabestaanden maar soms ook van betrokkenen zelf afkomstig zijn.

 

De titel van het boek is ontleend aan de naam van de man die met zijn vliegtuig neerstorte tussen Nijkerk en Bunschoten. Alle 10 de bemanningleden overleefden de crash. Dutch is als enige van hen nog in leven.

 

Op deze avond horen we de verhalen achter de crashes.

Gastspreker: Jaap Vermeer

Jaap Vermeer wordt de wandelende encyclopedie genoemd als het gaat om de luchtoorlog tijdens de tweede wereldoorlog in het gebied tussen Nijkerk, Putten en Voorthuizen.

 

Hij is al veertig jaar luchtoorlog historicus en lid van de Studiegroep Luchtoorlog. Voor zijn verdienste is hij in 2011 tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd.

 

Jaap Vermeer was als kind al geïnteresseerd in alles wat met de oorlog te maken had. Op 12-jarige leeftijd maakte hij een fietstochtje en werd daarbij door een neef gewezen op de plek waar een vliegtuigje was neergestort. Vanaf dat moment werd hij volledig gegrepen door de verhalen achter de crashes.

 

In het boek "From Dutch to Dutch" (voor het eerst verschenen op 3 mei 2010) worden er zestien in woord en beeld gebracht met unieke foto's die veelal van nabestaanden maar soms ook van betrokkenen zelf afkomstig zijn. Maar ook is daarin het verhaal te lezen van de oorlogsherinneringen van zijn moeder.

 

Daarnaast heeft Vermeer twee oorlogsgraven in Margraten geadopteerd en was hij in 2006 oprichter van de Groene Groep.nl. Sindsdien is hij voor deze organisatie actief als evenementencoördinator. De Groene Groep.nl organiseert ritten met historische voertuigen.

VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK

 

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN - willen iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

 

Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.

 

CONTACT

 

Vragen over onze cursussen of lezingen?

 

Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Gert Jan Messelink

Lezingen & Specials: Yvonne Loman

 

Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg

 

Telefoon: 06 - 22 37 21 19

 

Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?

 

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk | Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109

 

© Volksuniversiteit Nijkerk 2019