Lezing & Film: Arctic

Donderdag 16 januari 2020

18.45- 22.30 uur

Prijs Lezing & Film € 12,50 p.p.

Prijs alleen Film € 7,00 p.p.

Prijs alleen Lezing € 7,50 p.p.

Korte introductie film: Arctic

Duur: 97min

Een man strandt op de Noordpool en wacht totdat hij eindelijk gered wordt. Wanneer het ernaar uitziet dat hulp onderweg is, gebeurt er een ernstig ongeluk en is zijn kans op redding verkeken. Nu moet hij een belangrijke beslissing nemen: in het kamp blijven waar het relatief veilig is, of eropuit trekken en het onbekende tegemoet gaan, in de hoop redding te vinden.

Korte introductie Lezing: Overwintering op een ijsschots. De Nederlandse Poolexpeditie van 1883-1884

Een klein 35pk stoomschip met aan boord de Nederlandse poolexpeditie van het KNMI raakt vast in het ijs achter Nova Zembla. Het is 1883, dus geen marifoon of telefoon. Samen met een deel van de voedselvoorraden verdwijnt het stoomschip tenslotte naar de bodem van de Karazee.

Uit noodzaak bouwen de opvarenden met vereende krachten in de donkere poolnacht van houtrestanten een huis op een ijsschots. Tijdens de overwintering werken ze vervolgens keurig hun wetenschappelijk programma af. Elk uur van de dag, zeven dag van de week, maand in maand uit, loopt een van hen een rondje langs de her en der op het ijs opgestelde meetinstrumenten. Hij noteert daarbij met koude vingers de afgelezen waarden in een opschrijfboekje. De volgende zomer loopt de groep (wekenlang) – letterlijk springend van ijsschots naar ijsschots – terug naar het Russische vasteland…

Dit bizarre verhaal is minstens net zo sensationeel als dat van Willem Barentsz en Heemskerck bijna drie eeuwen eerder. Maar het 1883-1884 verhaal is veel minder bekend. Het dreigde in de vergetelheid te raken, tot tien jaar geleden een ‘vergeten doos’ vol brieven, briefkaarten, journaals en knipsels over de expeditie opdook in de bibliotheek van het KNMI.

Hoe zien deze lezing & film avonden er uit qua tijdsplanning?

18.45 – 19.00 uur inloop bezoekers lezing

19.00 – 19.45 uur lezing

19.45 – 20.00 uur korte pauze voor start van de film + inloop van mensen die alleen voor de film komen

20.00 – 22.30 uur film vertoning plus aansluitend even na te praten over de film voor wie dat wil

Inschrijven & betalen - LET OP afwijkend t.a.v. onze andere cursussen en lezingen

Voor de filmlezingen  werken wij samen met de Bibliotheek Nijkerk.  Kaarten voor de combinatie Film & Lezing en alleen Film bestel je bij de Bibliotheek Nijkerk via onderstaande linkjes (deze werken nog niet) .

U kunt ook kiezen om alleen de lezing bij te wonen. De kaartverkoop hiervoor loopt via de VUN (deze is al beschikbaar).

Let op: een combinatie ticket is voordeliger dan losse tickets voor alleen Film of Lezing!

Filmtrailer

Gastspreker: Frieda van Essen

Frieda van Essen is haar hele werkzame leven verbonden geweest met Scandinavië, poolgebieden, reizen en natuur. Na de opleiding Scandinavische Talen en hun Letterkunde volgden circa 15 jaar in de reisbranche en 15 jaar als communicatie adviseur.

Tegenwoordig schrijft zij met name over historische reisverhalen. Onlangs verscheen haar nieuwste boek: Elise’s Parijs in 1858. Reisimpressies.

Meer informatie volgt z.s.m.

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

Korte Cursussen: Vacant

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109