Lezing & Film: Arctic

Donderdag 16 januari 2020

18.45- 22.30 uur

Prijs Lezing & Film € 12,50 p.p.

Prijs alleen Film € 7,00 p.p.

Prijs alleen Lezing € 7,50 p.p.

Korte introductie film: Arctic

Duur: 97min

Een man strandt op de Noordpool en wacht totdat hij eindelijk gered wordt. Wanneer het ernaar uitziet dat hulp onderweg is, gebeurt er een ernstig ongeluk en is zijn kans op redding verkeken. Nu moet hij een belangrijke beslissing nemen: in het kamp blijven waar het relatief veilig is, of eropuit trekken en het onbekende tegemoet gaan, in de hoop redding te vinden.

Korte introductie Lezing: Overwintering op een ijsschots. De Nederlandse Poolexpeditie van 1883-1884

Een spectaculair verhaal over de vergeten Nederlandse KNMI-poolexpeditie van 1882-83.

Achter Nova Zembla wordt hun schip gekraakt door het ijs en vergaat. Het schip zinkt samen met een deel van de voedselvoorraden naar de bodem van de Karazee. Het is 1882,  dus er is geen marifoon of telefoon om hulp in te roepen.

Uit noodzaak bouwen de opvarenden met vereende krachten uit houtrestanten een huis op een grote ijsschots. Tijdens hun gedwongen overwintering op het ijs werken ze vervolgens keurig het wetenschappelijk KNMI-onderzoeksprogramma af. Elk uur van de dag, zeven dag van de week, maand in maand uit, loopt een van hen een rondje langs de her en der op diverse ijsschotsen opgestelde meetinstrumenten. Hij noteert daarbij met koude vingers de afgelezen waarden in een klein opschrijfboekje.

De volgende zomer loopt de groep – wekenlang – terug naar het Russische vasteland. Letterlijk springend, van ondertussen tot pulp gesmolten ijsschots, naar een volgende tot pulp gesmolten ijsschots … Terwijl vlak onder hen de donkere diepten van de Karazee kolkt.

Hoe zien deze lezing & film avonden er uit qua tijdsplanning?

18.45 – 19.00 uur inloop bezoekers lezing

19.00 – 19.45 uur lezing

19.45 – 20.00 uur korte pauze voor start van de film + inloop van mensen die alleen voor de film komen

20.00 – 22.30 uur film vertoning plus aansluitend even na te praten over de film voor wie dat wil

Inschrijven & betalen - LET OP afwijkend t.a.v. onze andere cursussen en lezingen

Voor de filmlezingen  werken wij samen met de Bibliotheek Nijkerk.  Kaarten voor de combinatie Film & Lezing en alleen Film bestel je bij de Bibliotheek Nijkerk via onderstaande linkjes (deze werken nog niet) .

U kunt ook kiezen om alleen de lezing bij te wonen. De kaartverkoop hiervoor loopt via de VUN (deze is al beschikbaar).

Let op: een combinatie ticket is voordeliger dan losse tickets voor alleen Film of Lezing!

Filmtrailer

Gastspreker: Frieda van Essen

Frieda van Essen studeerde Scandinavische Talen en hun Letterkunde in Groningen.

De afgelopen dertig jaar was haar werk altijd in meer of mindere mate gelinkt met poolgebieden. Eerst in de reiswereld, toen als communicatie adviseur (o.a. voor de organisatie van het 4de Pooljaar) en tegenwoordig als publicist.

Het boek over de vergeten Nederlandse poolexpeditie werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2014. Op dit moment werkt zij aan een boekje over een Belgische expeditie naar Antarctica.

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

Korte Cursussen: Vacant

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109