Lezing & Proeverij: Hollandse Wijnen

Lezing & Proeverij: Hollandse Wijnen

Wanneer?

Datum

Donderdag 5 maart 2020


Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?


Wijnhandel & Slijterij de Moor

Gasthuisstraat 2

3861 BS NIJKERK

Kosten?


Prijs € 17,50 p.p.

Start: bij bereiken minimaal aantal deelnemers


Minimaal aantal deelnemers: 8.

Maximaal aantal deelnemers: 12

De wijnbouw in Nederland is beperkt, maar groeit. De gemiddelde kwaliteit van de geproduceerde wijnen is in de loop der jaren langzamerhand verbeterd.


Er waren in 2007 ruim 150 wijngaarden in Nederland die samen een oppervlakte hadden van zo'n 260 hectare. Zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland. Verder liggen ze ook in Noord-Brabant, Zeeland, Noord-Holland, Overijssel en Drenthe. Zelfs in het noorden, in Groningen en Friesland bevinden zich negen wijngaarden.


De totale productie bedraagt 900.000 liter wijn[1]. Het meeste wordt geproduceerd in Zuid-Limburg, met meer dan 90 hectare het grootste wijnbouwgebied van Nederland. Daarnaast zorgt de Achterhoek met 38 hectare ook voor een groot aandeel in de productie. De Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek zijn elk goed voor 12 tot 15 hectare wijnbouw.


Doordat het klimaat in Nederland voor traditionele druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon niet gunstig is kunnen deze soorten niet op grote schaal worden aangeplant. Om die reden is het noodzakelijk om druivenrassen aan te planten die een betere productie geven in een kouder klimaat.

 

Gerwin Poolen, vinoloog en eigenaar van Wijnhandel Slijterij de Moor uit Nijkerk laat u kennis maken met wijnen van Nederlandse bodem


Wat gaan we deze avond doen?

Sinds enige tijd kunt u bij Slijterij-Wijnhandel “De Moor” ook terecht voor proeverijen en dat is precies wat we gaan doen tijdens deze avond.


Onder deskundige leiding wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van de Hollandse wijnen. Gerwin Poolen zal u diverse soorten wijn laten proeven en daarbij boeiende verhalen vertellen over de herkomst.

Gastheer/Vinoloog: Gerwin Poolen

‘Een vakkundige, enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier.’ Met dit juryoordeel veroverde Gerwin Poolen van Wijnhandel & Slijterij De Moor een plek in de landelijke Top-10 Beste Wijnwinkels.


Sinds Gerwin Poolen de winkel met slijterij van zijn vader overnam, is de focus op de Wijnhandel komen te liggen. Slijterij-wijnhandel De Moor bestaat reeds 40 jaar.


Geen alledaagse slijterij maar eentje waar nostalgie hoogtij viert. In Nijkerk en omstreken is 'De Moor' dan ook een begrip.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© Volksuniversiteit Nijkerk 2019

VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK


De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Vacant

Lezingen & Specials: Yvonne Loman


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.