Lezing: Boerenliefde

Donderdag 11 maart 2021

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Bibliotheek Nijkerkerveen
't Veense Hart

Van Noortstraat 36

3864 EV Nijkerkerveen

De Amersfoortse fotograaf Mets Julianus (1962) volgde een jaar lang met haar camera het gezinsleven op de boerderij van het gezin Van Gulik in Stoutenburg-Noord. In dat uithoekje van de gemeente Amersfoort wonen Erik en Jet van Gulik met hun kinderen Tim, Anne en Sara. Ze runnen een veehouderij met zo’n 60 melkkoeien. Daarnaast worden er varkens gemest.

Mets Julianus: “Ik ben al van jongs af aan gefascineerd door het leven van boeren. En ik heb daar eigenlijk een vrij romantisch beeld bij. Maar ik weet ook dat het tegenwoordig niet altijd gemakkelijk is om boer te zijn. Hoe houd je de moed er in onder moeilijke omstandigheden? Wat drijft zo’n boer en boerin nu eigenlijk? Die vragen heb ik proberen te beantwoorden door het gezinsleven op de boerderij van de Van Guliks in beeld te brengen. Dat is vooral gelukt doordat alle gezinsleden - en de dieren - mijn nabijheid accepteerden. Ik voelde me welkom en was vrij om vast te leggen wat ik zag. Een hecht gezin, waarvan de leden elkaar door zware tijden heen slepen en dat altijd positief blijft. Of zoals Jet het zegt: de liefde voor het boerenleven overwint alles.”

Uit de door Mets Julianus gemaakte foto’s is een boek samengesteld, dat eind september 2018 verschenen is onder de titel “Boerenliefde”. Een fraai document over het leven van Erik, Jet, Tim, Anne en Sara. Hun leven met koeien, biggen, honden, kippen en katten.

Mets komt deze avond persoonlijk vertellen hoe zij dit jaar heeft ervaren, wat haar drijfveren waren om dit boek te maken, maar natuurlijk ook de prachtige foto's die Mets heeft genomen zullen niet ontbreken tijdens deze avond.

Gastspreker: Mets Julianus

De Amersfoortse fotografe woonde als kind op het Friese platteland en bleef altijd geboeid door het boerenleven.

Al sinds mijn jeugd fotografeer ik mensen in hun omgeving; op zoek naar het karakter van de persoon of situatie en dit in beeld brengen;gezinnen, kinderen, verliefden, zwangeren, baby’s, vrienden, collega’s. Alleen of met zijn allen. Apart of tegelijk.

Aan het werk, op het werk of bij een gelegenheid. In de studio, thuis of op locatie.. Altijd op zoek naar de juiste lichtval en belichting. Puur natuur met karakter of ( een beetje ) opgepoetst.

Sprekende profielfoto’s, maffe familiefoto’s, lieve kinder of babyfoto’s, sterke portretten en doeltreffende bedrijfsfoto’s.

Mijn stijl wordt omschreven  als puur, gevoelig, direct, echt, karaktervol, treffend en vervreemdend, maar ook gewoon goed, mooi en zoals afgesproken.

Deze passie voor het fotograferen van mensen komt helemaal tot recht in mijn boek: Boerenliefde.

“Boerenliefde” kost € 20,50 en is te koop bij de boekhandel, op de avond van de lezing of rechtstreeks te bestellen bij uitgeverij Nabij Producties te Nijkerk (www.nabijproducties.nl - klik hiervoor op de onderstaande foto):

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109