Lezing: De curieuze geschiedenis van het ontstaan van onze kalender

Lezing: Het ontstaan van onze kalender: een verhaal over boeren, keizers en pausen

Wanneer?

Datum

Donderdag 23 februari 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Wij vinden onze kalender normaal, maar eigenlijk is hij heel vreemd. De maanden hebben een onregelmatig aantal dagen, elke 4 jaar is er een schrikkeldag, behalve aan het begin van een nieuwe eeuw, en dat weer met uitzondering van de eeuwjaren die je door vier kunt delen. Wist U dat het jaar 2000 een schrikkeljaar was omdat het een uitzondering op een uitzondering was? Waarom hebben we zo’n rare kalender?

 

Deze voordracht gaat over het ontstaan van onze curieuze kalender. Het begon bij nomaden en Egyptische boeren 4000 jaar voor Christus, die een jaar hadden van 12 “manen” dat daarom 354 dagen duurde. Een farao wilde schrikkeldagen invoeren, maar dat werd geblokkeerd door de priesters. De Romeinen voerden maanden in van afwisselend 30 en 31 dagen.  Zij noemden de maanden naar hun goden en begonnen te tellen vanaf de lente, dus met Mars (maart). Maar Julius Caesar en keizer Augustus wilden ook maanden met hun naam (juli en augustus) en gooiden het systeem overhoop, ten koste van de laatste maand van het jaar: februari. Dat leidde tot opstanden, want het volk dacht dat hun leven daardoor korter duurde.

 

Later gingen de pausen er zich mee bemoeien, want de Romeinse kalender bleek niet meer te kloppen: het werd lente niet meer rond 1 maart maar op steeds eerdere datum. Daardoor viel ook Pasen niet meer op de juiste dag. Dat ging niet zonder ruzie want “God is de baas over de tijd en daar mag de mens niet aan tornen”. Uiteindelijk heeft Paus Gregorius in 1582 de knoop doorgehakt en voerde hij de kalender in die we nog steeds gebruiken.

 

Maar veel landen wilden daar niet aan: ze hadden immers niets met de paus te maken!  Duitsland en Engeland voerden de Gregoriaanse kalender pas 200 jaar later in, en Rusland pas in 1917. De orthodoxe kerk nog steeds niet! En Nederland? Hoewel we grotendeels protestants waren werd die nieuwe kalender meteen in 1582 ingevoerd, want wij dreven een lucratieve handel met Italie en dan is het onhandig als je verschillende kalenders gebruikt.

   

Er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gastspreker: Prof. Dr. Henny J.G.L.M Lamers

Henny. J.G.L.M. Lamers  (Huissen, 1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen,  Utrecht en Princeton (USA). Hij is emeritus hoogleraar "Astrofysica en Ruimte Onderzoek" aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

 

Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten van ster-evolutie, sterwinden en massaverlies. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar botsende melkwegstelsels.  Hij publiceerde meer dan 500  wetenschappelijke artikelen in internationale vak-tijdschriften en meer dan 25  artikelen voor leken.  Hij is de auteur en editor van zeven  boeken.

 

Van 1978 tot 1990 was hij jaarlijks gasthoogleraar aan de Universiteiten van Colorado en Wisconsin. In 1989 was hij Brittingham-honorary-professor van de Universiteit van Wisconsin in Madison.   Sinds 2004 is hij gastdocent aan de Universiteit van Washington in Seattle. Van 1992 tot 2000 was hij jaarlijks visiting scientist aan het NASA Goddard Space Flight Center in Washington en het Hubble Space Telescope Institute in Baltimore. Hij was lid en voorzitter van de selectie commissie voor het waarnemingsprogramma voor sterren met de Hubble Space Telescope en lid van een NASA-advies commissie voor  de toekomst van de Hubble Space Telescope.

Hij is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en erelid van de American Astronomical Society.  Er is een planetoide naar hem genoemd.

 

Behalve in Nederland, gaf hij ook colleges in  de Belgie,  Italie, USA, Brazilie, Chili, en Korea. In 2003 werd hij door studenten gekozen als de beste docent van de Faculteit Natuur en Sterrenkunde en genomineerd voor “docent van het jaar” van de Universiteit Utrecht.

 

Hij was 5 jaar lang voorzitter van de Minnaert Commissie voor popularisatie van de Sterrenkunde in NL.  Hij gaf meer dan 600 populaire lezingen over sterrenkunde voor leken in binnen- en buitenland, o.a. tijdens een rafting-trip in de Grand Canyon.

Hij geeft sterrenkunde colleges aan volwassenen (HOVO) in Amsterdam, Utrecht en Leiden en gastlessen aan basisscholen en middelbare scholen. (zie website voor onderwerpen en agenda).