Lezing: De ster van Bethlehem: feiten en fictie

Lezing: De ster van Bethlehem feiten en fictie

Wanneer?

Datum

Maandag 09 januari 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Als we Kerstmis vieren dan hoort daar de ster van Bethlehem bij. Vaak wordt die afgebeeld als een komeet of staartster. Maar was het dat wel? Hoe komen we eigenlijk aan het verhaal van die ster?


De evangelist Mattheus schrijft er heel summier iets over. Hij beschrijft dat een paar wijzen uit het Oosten naar Jeruzalem komen omdat ze een ster volgden die aangaf waar de nieuwe koning geboren was. Ze kwamen aan het hof van de achterdochtige koning Herodus terecht die van niets wist, en voor de zekerheid alle pas geboren Joodse jongetjes liet doden. Maar Herodus was al 4 jaar dood voor het begin van onze jaartelling! Dus er klopt iets niet.


De wijzen waren zeer waarschijnlijk astrologen uit het hoog ontwikkelde Babylon in het huidige Perzie. Ze moeten weken of maanden onderweg zijn geweest en dus moeten ze iets bijzonders aan de hemel hebben gezien dat lange tijd zichtbaar was. Het was dus geen gewone ster. Was het misschien een supernova? Dat is een ster die aan het eind van zijn leven ontploft en maandenlang heel helder kan stralen. Of was het misschien de komeet van Halley die met een lange staart elke 78 jaar terugkomt?


Henny zal uitleggen hoe we aan het verhaal van de ster van Bethlehem komen. Hoe duizend jaar later een Italiaanse schilder hem voor het eerst als een komeet afbeeldde. Was de ster die Mattheus beschrijft misschien een samenstand van de heldere planeten die voor astrologen een bijzondere betekenis kan hebben gehad? Waarom dan de “geboorte van een koning”? Zo ja, dan kunnen we precies terugrekenen wanneer dat geweest moet zijn. Dan ontdekken we dat het niet in het jaar 0 of 1 geweest kan zijn, maar 4 of 6 jaar eerder, toen Herodus nog leefde. Zo kunnen we het echte geboortejaar van Jesus bepalen.

Gastspreker: Prof. Dr. Henny J.G.L.M Lamers

Henny. J.G.L.M. Lamers  (Huissen, 1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen,  Utrecht en Princeton (USA). Hij is emeritus hoogleraar "Astrofysica en Ruimte Onderzoek" aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

 

Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten van ster-evolutie, sterwinden en massaverlies. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar botsende melkwegstelsels.  Hij publiceerde meer dan 500  wetenschappelijke artikelen in internationale vak-tijdschriften en meer dan 25  artikelen voor leken.  Hij is de auteur en editor van zeven  boeken.

 

Van 1978 tot 1990 was hij jaarlijks gasthoogleraar aan de Universiteiten van Colorado en Wisconsin. In 1989 was hij Brittingham-honorary-professor van de Universiteit van Wisconsin in Madison.   Sinds 2004 is hij gastdocent aan de Universiteit van Washington in Seattle. Van 1992 tot 2000 was hij jaarlijks visiting scientist aan het NASA Goddard Space Flight Center in Washington en het Hubble Space Telescope Institute in Baltimore. Hij was lid en voorzitter van de selectie commissie voor het waarnemingsprogramma voor sterren met de Hubble Space Telescope en lid van een NASA-advies commissie voor  de toekomst van de Hubble Space Telescope.

Hij is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en erelid van de American Astronomical Society.  Er is een planetoide naar hem genoemd.

 

Behalve in Nederland, gaf hij ook colleges in  de Belgie,  Italie, USA, Brazilie, Chili, en Korea. In 2003 werd hij door studenten gekozen als de beste docent van de Faculteit Natuur en Sterrenkunde en genomineerd voor “docent van het jaar” van de Universiteit Utrecht.

 

Hij was 5 jaar lang voorzitter van de Minnaert Commissie voor popularisatie van de Sterrenkunde in NL.  Hij gaf meer dan 600 populaire lezingen over sterrenkunde voor leken in binnen- en buitenland, o.a. tijdens een rafting-trip in de Grand Canyon.

Hij geeft sterrenkunde colleges aan volwassenen (HOVO) in Amsterdam, Utrecht en Leiden en gastlessen aan basisscholen en middelbare scholen. (zie website voor onderwerpen en agenda).