Lezing: De wolf op de Veluwe

Lezing: De wolf op de Veluwe

Wanneer?

Datum

Maandag 30 september 2019


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 7,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Na een afwezigheid van ongeveer 150 jaar heeft de wolf zich weer in Nederland gevestigd. Hugh Jansman is als ecoloog betrokken bij het Wagenings onderzoek naar wolven in Nederland.


De meeste wolven in Nederland zijn zwervend, maar op de Veluwe heeft de eerste wolvin zich inmiddels gevestigd. Hierover komt Hugh Jansman meer vertellen op maandag 30 september!


Welke onderwerpen komen aan bod in de lezing van Hugh?


  • ecologie van de wolf (voortplanting,sterfte, migratie)
  • voedsel
  • effect op prooi en ecosystem
  • gedrag
  • opmars richting NL
  • ontwikkeling in NL
  • beleving.


Wageningen University & Research monitort de terugkeer van de wolf via DNA-onderzoek. Gevonden keutels worden in hun lab getest op DNA, om vast te stellen of het daadwerkelijk om een wolf gaat en om te weten wélke wolf het is. Daarvoor werken zij via het CEwolf-consortium samen met het Duitse onderzoekinstituut Senckenberg. Met deze informatie kunnen de provincies een goed onderbouwd besluit nemen over het beleid rondom de wolf.

Faunaconsulenten nemen ook DNA af van schapen die vermoedelijk gedood zijn door een wolf. Het onderzoek wijst vervolgens uit of dit inderdaad het geval is. Dit gebeurt binnen een maand na de DNA-afname. Per kwartaal wordt vervolgens ook voor deze gevallen een genetisch profiel opgesteld voor individuele herkenning.Hieronder een kort filmje uit 2017 van Hugh Jansman over Wolfen en Honden:

Gastspreker: Hugh Jansman

Ik werk sinds 1999 als dierecoloog bij Alterra-Wageningen UR. Na mijn opleiding Biomedische Wetenschappen (RUL) heb ik me gespecialiseerd in de overleving van populaties en ecosystemen.

Mijn expertise is het weer vitaal krijgen van bedreigde dierpopulaties. Belangrijke projecten waarin ik heb meegewerkt zijn o.a. de herintroductie van de otter, behoud van het korhoen, duurzaam beheer van hoefdieren en hoe als maatschappij om te gaan met de terugkeer van de wolf.

Hierover publiceer ik regelmatig in internationale tijdschriften en daarnaast spreek ik op congressen. Ook word ik frequent geïnterviewd over deze aansprekende thema’s en diersoorten.

Rode lijn in mijn verhaal is steeds weer de veerkracht van de natuur en daarnaast het spannende werkveld in deze drukkere wereld: hoe als soort te overleven in een sterk door mensen gedomineerde leefomgeving.

VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK


De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Vacant

Lezingen & Specials: Yvonne Loman


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© Volksuniversiteit Nijkerk 2019