Literatuur: Een avond met poëzie - Lieke Marsman, Dichter des Vaderlands

Literatuurlezing: Een avond met poëzie van Lieke Marsman,
Dichter des Vaderlands

Wanneer?

Datum

geannuleerd


Tijd

20.00 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 16

De poëzie van Lieke Marsman (1990), in 2021 gekozen als Dichter des Vaderlands, staat in deze avond centraal.

 

Haar debuut als dichteres Wat ik mezelf graag voorhoud (2011) viel op door het nieuwe frisse geluid. In haar poëziebundel De volgende scan duurt vijf minuten (2018) schrijft ze vanuit haar eigen ervaringen. Vanaf 2020 lopen in haar leven de crisis van haar ziekte en de crisis in het land parallel en daar getuigt ook haar poëzie van, in de bundel In mijn mand (2021).


Marsman wil de stem zijn van de mensen die het moeilijk hebben. ‘Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.’ De eerste Dichter des Vaderlands die zijn stem wilde laten horen in het maatschappelijk debat, was Ramsi Nasr in 2009 en zijn opvolgers hebben dat voortgezet met hun ‘gedichten des Vaderlands’. We bespreken ook enkele van deze gedichten, geschreven door de twee dichters die Marsman voorgingen als Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja (2019-2020) en Ester Noami Perquin (2017-2018).

Gastspreker: Margreet van Wijk-Sluyterman

Sinds 1989 geef ik les als docent Nederlandse Literatuur en verzorg ik een cursus van zeven avonden tussen september en april, waarin romans en gedichten besproken worden van meestal Nederlandse auteurs, maar ook van buitenlandse auteurs, meestal rond een jaarthema.


Als onderzoeker op het gebied van de jeugdliteratuur ben ik gespecialiseerd in illustraties van kinderboeken; nu bezig met een onderzoek naar drie generaties uitgevers G.B. van Goor Zonen en hun zakelijke relaties met auteurs, illustratoren en andere actoren op het gebied van de jeugdliteratuur.


Als docent Nederlands en Nederlands als Tweede Taal werkte ik bij ROC Landstede en was ik betrokken bij een aantal projecten, waaronder de ontwikkeling en implementatie van het Portfolio NT2 en het opzetten van het taalbeleid op het MBO van Landstede (Harderwijk en Zwolle).


In de openbare bibliotheek in Putten ben ik actief, onder meer voor het opzetten en uitbreiden van de Putten Collectie. Nu ben ik betrokken bij het Taalhuis van de Bibliotheken Noordwest Veluwe.


Als redactie werk ik mee aan twee boeken over historische personen in Putten.