Datum
Maandag 13 maart 2023
Tijd
19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Bibliotheek Nijkerk
Frieswijkstraat 99
3861 BK Nijkerk
Prijs € 8,50 p.p.
Start: gegarandeerd
Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.
Maximaal aantal deelnemers: 100
Zou er nog ergens in het heelal leven zijn of zijn wij de enigen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Als er leven elders is, hoe zou het er dan uit kunnen zien? Zoals de marsmannetjes in strip-figuren met antennes in plaats van oren, of misschien wel heel anders: bijvoorbeeld reusachtig zwevende ballen slijm, of misschien nog veel gekker. We weten het gewoon niet.
Toch kunnen we uit het ontstaan van het leven op aarde al veel te weten komen over de noodzakelijke voorwaarden voor leven: en niet alleeen voor aard-achtig leven! De laatste jaren zijn op aarde levensvormen gevonden die wel heel bijzonder zijn en die aantonen dat zelfs onder extreme omstandigheden leven zich kan ontwikkelen. Als we die kennis nu eens toepassen op planeten?
De laatste jaren is het mogelijk om met heel speciale instrumenten te zoeken naar planeten bij andere sterren, zogenaamde “exo-planeten”. Daarvan zijn er nu al meer dan vijf duizend ontdekt! Dit doet vermoeden dat rondom de meeste sterren planeten draaien. Dan zijn er alleen al in ons melkwegstelsel honderd miljard exoplaneten!
Een aantal van de ontdekte planeten zit in de “levens-zone” van hun ster: niet te dichtbij en niet te ver weg zodat er water kan zijn, en dan zou er ook leven kunnen zijn. De ontwikkelingen gaan razend snel. In februari 2017 werd het Trappist systeem ontdekt met 6 exoplaneten waarvan er drie in de levens-zone zitten. Het is nu zelfs mogelijk om de samenstelling van de dampkring van exo-planeten te onderzoeken om te zien of er een teken van leven is.
Prof. Lamers zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie beelden laten zien wat we weten over het ontstaan van leven op aarde en vertellen over de zoektochten naar exoplaneten en leven in het heelal. Daarbij komen ook de allernieuwste ontdekkingen ter sprake.
Henny. J.G.L.M. Lamers (Huissen, 1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen, Utrecht en Princeton (USA). Hij is emeritus hoogleraar "Astrofysica en Ruimte Onderzoek" aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.
Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten van ster-evolutie, sterwinden en massaverlies. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar botsende melkwegstelsels. Hij publiceerde meer dan 500 wetenschappelijke artikelen in internationale vak-tijdschriften en meer dan 25 artikelen voor leken. Hij is de auteur en editor van zeven boeken.
Van 1978 tot 1990 was hij jaarlijks gasthoogleraar aan de Universiteiten van Colorado en Wisconsin. In 1989 was hij Brittingham-honorary-professor van de Universiteit van Wisconsin in Madison. Sinds 2004 is hij gastdocent aan de Universiteit van Washington in Seattle. Van 1992 tot 2000 was hij jaarlijks visiting scientist aan het NASA Goddard Space Flight Center in Washington en het Hubble Space Telescope Institute in Baltimore. Hij was lid en voorzitter van de selectie commissie voor het waarnemingsprogramma voor sterren met de Hubble Space Telescope en lid van een NASA-advies commissie voor de toekomst van de Hubble Space Telescope.
Hij is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en erelid van de American Astronomical Society. Er is een planetoide naar hem genoemd.
Behalve in Nederland, gaf hij ook colleges in de Belgie, Italie, USA, Brazilie, Chili, en Korea. In 2003 werd hij door studenten gekozen als de beste docent van de Faculteit Natuur en Sterrenkunde en genomineerd voor “docent van het jaar” van de Universiteit Utrecht.
Hij was 5 jaar lang voorzitter van de Minnaert Commissie voor popularisatie van de Sterrenkunde in NL. Hij gaf meer dan 600 populaire lezingen over sterrenkunde voor leken in binnen- en buitenland, o.a. tijdens een rafting-trip in de Grand Canyon.
Hij geeft sterrenkunde colleges aan volwassenen (HOVO) in Amsterdam, Utrecht en Leiden en gastlessen aan basisscholen en middelbare scholen. (zie website voor onderwerpen en agenda).
DE VUN
De vrijwilligers van de VUN willen iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.
Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.
CONTACT
Vragen over onze cursussen of lezingen?
Taalcursussen: Coby de Witte
Korte Cursussen: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman
Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze programmamanager: Annie Lausberg
Telefoon: 06 - 22 37 21 19
Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!
ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.
Voor onze cursuslocaties: klik hier
Postadres:
VUN | Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109
© VUN 2020 - 2023