Lezing: Het draait allemaal om de zon

Lezing: Het draait allemaal om de zon: ons wonderlijke planetenstelsel

Wanneer?

Datum

Donderdag 20 april 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

De zon is “onze” ster. Daaromheen draaien 8 planeten, waarvan de Aarde er een is. De planeten zijn heel verschillend: van reusachtige gasplaneten zoals Jupiter en Saturnus tot kleine rotsplaneten zoals de Aarde. Mars heeft bergen hoger dan Mount Everest en kloven groter dan de Grand Canyon. Op Jupiter giert al 200 jaar lang een reusachtige cycloon die groter is dan de aarde. Saturnus heeft prachtige ringen die bestaan uit rotsblokken en ijsklonten. Om planeten draaien manen: de aarde heeft er maar een, maar Jupiter heeft er 79 ! waarvan er een met een 100 km dikke ijslaag is bedekt.


Er draait ook veel puin om de Zon, van grote rotsblokken tot klein gruis. Als ze door de dampkring schieten zien noemen we ze vallende sterren. Op 15 februari 2013 werd de Russische stad Chelyabinsk getroffen door een 20 meter groot rotsblok met desastreuze gevolgen. 65 miljoen jaar geleden leidde de inslag van een meteoor tot het uitsterven van de dynosauriers,


Ik neem U mee op een reis door ons wonderlijke planetenstelsel. We bezoeken planeten en hun manen; we rijden mee met karretjes op Mars; we vliegen door de ringen van Saturnus en landen op een komeet. Kortom, een spectaculaire en leerzame ruimtereis.


Als gids leg ik U uit wat we zien, waar het van gemaakt is en hoe het draait om de Zon. U hoort ook over de bijzondere wijze waarop al die hemellichamen zijn ontstaan, en over de toekomst van de aarde! Gaat U mee?
Er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gastspreker: Henny Lamers

Henny. J.G.L.M. Lamers  (Huissen, 1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen,  Utrecht en Princeton (USA). Hij is emeritus hoogleraar "Astrofysica en Ruimte Onderzoek" aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

 

Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten van ster-evolutie, sterwinden en massaverlies. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar botsende melkwegstelsels.  Hij publiceerde meer dan 500  wetenschappelijke artikelen in internationale vak-tijdschriften en meer dan 25  artikelen voor leken.  Hij is de auteur en editor van zeven  boeken.

 

Van 1978 tot 1990 was hij jaarlijks gasthoogleraar aan de Universiteiten van Colorado en Wisconsin. In 1989 was hij Brittingham-honorary-professor van de Universiteit van Wisconsin in Madison.   Sinds 2004 is hij gastdocent aan de Universiteit van Washington in Seattle. Van 1992 tot 2000 was hij jaarlijks visiting scientist aan het NASA Goddard Space Flight Center in Washington en het Hubble Space Telescope Institute in Baltimore. Hij was lid en voorzitter van de selectie commissie voor het waarnemingsprogramma voor sterren met de Hubble Space Telescope en lid van een NASA-advies commissie voor  de toekomst van de Hubble Space Telescope.

Hij is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en erelid van de American Astronomical Society.  Er is een planetoide naar hem genoemd.

 

Behalve in Nederland, gaf hij ook colleges in  de Belgie,  Italie, USA, Brazilie, Chili, en Korea. In 2003 werd hij door studenten gekozen als de beste docent van de Faculteit Natuur en Sterrenkunde en genomineerd voor “docent van het jaar” van de Universiteit Utrecht.

 

Hij was 5 jaar lang voorzitter van de Minnaert Commissie voor popularisatie van de Sterrenkunde in NL.  Hij gaf meer dan 600 populaire lezingen over sterrenkunde voor leken in binnen- en buitenland, o.a. tijdens een rafting-trip in de Grand Canyon.

Hij geeft sterrenkunde colleges aan volwassenen (HOVO) in Amsterdam, Utrecht en Leiden en gastlessen aan basisscholen en middelbare scholen. (zie website voor onderwerpen en agenda).