Lezing: Het hoofd boven water

Maandag 17 februari 2020

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Nederland is een polderland. Onze voorouders hebben gezamenlijk land veroverd op de zee en die samenwerking in de polder heeft onze Nederlandse cultuur gevormd. Dit boek vertelt het verhaal van een van de oudste en best bewaarde polders van Nederland: de Arkemheense polder aan de voormalige Zuiderzee.

Al in 1356 bouwden de bewoners van Nijkerk en Putten de eerste zeedijk. Op basis van unieke bronnen beschrijft de auteur hoe boeren, burgers en bestuurders eeuwenlang samen streden tegen het water maar vaak ook strijd voerden met elkaar.

Daarbij komen vooral onze voorouders zelf aan het woord: dijkgraven en heemraden, ontvangers en dijkschrijvers, dijkbodes en kosters, dijkbouwers en dijkopzichters, maar ook sluisbouwers, kaartenmakers en ambtsjonkers.

Originele oorkonden, brieven, dag- boekfragmenten, afkondigingen, eedafleggingen, onkostenrekeningen en gerechtelijke uitspraken illustreren hoe onze voorouders letterlijk het hoofd boven water hielden. Tekst en tientallen afbeeldingen en kaarten geven een verrassend en veelzijdig beeld van vijf eeuwen geschiedenis van de polder Arkemheen.

Gastspreker:Wim Hagoort

Dr. W.J. Hagoort (Wim) was werkzaam bij het voortgezet onderwijs in Ermelo.

In 2006 promoveerde hij op een studie over de namen van landerijen en boerderijen in de polder Arkemheen.

Tevens werkte hij mee aan diverse publicaties over de geschiedenis van Nijkerk en Putten.

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109