Lezing: Maria van Gelre, de speurtocht naar een bewogen leven

Lezing: Maria van Gelre, de speurtocht naar een bewogen leven.

Wanneer?

Datum

Maandag 10 februari 2020


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 7,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Marie d’Harcourt, geboren in 1380 in Normandië, trouwde in 1405 met de Gelderse hertog Reinoud IV. Haar huwelijk kwam voort uit politieke belangen: de coalitie tussen Frankrijk en Gelre was bedoeld als barrière tegen de opkomende macht van Bourgondië.


Maria moest voor nageslacht zorgen, zo stond in het huwelijkscontract, op straffe van terugbetaling van de bruidsschat. Maria, vooral bekend door het prachtige gebedenboek dat voor haar gemaakt is, had een bewogen leven en bleef kinderloos.


Toen twee jaar geleden het onderzoek naar het gebedenboek van Maria van start ging, was er over haarzelf echter nauwelijks iets bekend. Grondig onderzoek in talrijke archieven en andere bronnen heeft ondertussen veel opgeleverd.


In deze lezing vertel ik over het levensverhaal van Maria (dat in het Engels als ‘tragic life story’ aangeduid zou worden) en laat ik vooral ook zien hoe de zoektocht daarnaar in zijn werk gaat, speurend in archieven, bibliotheken, musea en de schatkamers van kerken en kloosters.

Gastspreker: Johan Oosterman

Johan Oosterman is Hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan het Radboud Universiteit Nijmegen

Ik heb gestudeerd in Groningen, ben gepromoveerd in Leiden, heb aan verschillende projecten gewerkt in Antwerpen en Leiden, en werk sinds 2002 met veel plezier in Nijmegen.


Mijn onderzoek richt zich op middeleeuwse letterkunde en tekstcultuur, en dan vooral op vragen naar hoe mensen met teksten omgingen, hoe teksten verspreid en bewaard werden, wat hun functie was.


Zwaartepunten zijn het lied, literatuur in Brugge, het Nederlands-Duitse grensgebied, en tekstcollecties. Werken met de oude bronnen zelf is een van de leukste dingen die ik me kan voorstellen.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© Volksuniversiteit Nijkerk 2019

VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK


De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Vacant

Lezingen & Specials: Yvonne Loman


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.