Lezing: Positief omgaan met een burn-out

Lezing: Positief omgaan met een Burn-out

Maandag 7 oktober 2019

20.00 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Wat is het verschil tussen burn-out en overspannenheid? En tussen negatieve en positieve stress? Welke rol kan positieve psychologie spelen bij het herstellen van een burn-out? Kan je positief omgaan met een burn-out? Hoe blijf je positief tijdens het herstel van een burn-out? Zijn er positieve gevolgen van een burn-out? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens deze lezing.

Wat gaan we deze avond doen?

Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de meldingen beroepsziekten een burn-out betreft. Burn-out wordt gezien als een uitputtingsreactie van lichaam en geest ten gevolge van werkstress. Mensen met een burn-out omschrijven dit vaak als het leeg raken van de accu, het voortdurend in een te hoge versnelling staan of het zover uitrekken van een elastiek totdat deze knapt.

Om een burn-out vanuit een positiever perspectief te zien, is het belangrijk om te weten dat een burn-out niets te maken heeft met zwakte. Mensen die een burn-out krijgen, dat zijn vaak juist de ambitieuze, gedreven en loyale types met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. In een vroeg stadium zijn er vaak al signalen op te merken. En er zijn tijdens het herstel van een burn-out genoeg redenen om niet zo positief te zijn over hoe het van dag tot dag gaat. Piekeren, geen energie hebben, de controle willen houden, wegstoppen van minder fijne gevoelens, dat geeft misschien tijdelijk wat opluchting maar het draagt zeker niet bij aan het herstel.

Vanuit een positieve instelling werken aan je herstel betekent niet dat je je de hele tijd blij voelt, maar dat je het beste maakt van de situatie waarin je zit. Veerkracht is een positieve emotie die je kan helpen om met stressvolle situaties om te gaan. Dat kunnen overigens ook positieve gebeurtenissen zijn, bijvoorbeeld het starten van een nieuwe baan geeft vaak ook stress en je hebt veerkracht nodig om daar het beste van te maken.

Zo zijn er nog meer handvatten uit de positieve psychologie die bij kunnen dragen aan het bevorderen van het herstel van een burn-out. Tijdens de lezing ‘Positief omgaan met een burn-out’ wordt daaraan op een interactieve manier aandacht besteed.

Esther geeft voor de VUN ook een korte cursus "Positief omgaan met stress". De eerste avond start op 5 november 2019. De cursus heeft een praktische aanpak en bestaat uit 4 lesavonden.

Gastspreker: Esther Oosterling

Ik ben Esther Oosterling, levenslooppsycholoog & coach en ik heb  een eigen praktijk in Amersfoort-Vathorst.

Mijn levensmotto is: 'You live & You learn.' Dat sluit helemaal aan bij mijn werk als levenslooppsycholoog & coach. We leren met vallen (tegenslag) en opstaan (successen).

Ik werk met de kracht van positieve psychologie. Ik geloof erin dat als je vanuit een ander perspectief naar je situatie kijkt, als je je mindset verandert, als je denkt in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden, dat je daarmee je leven verandert.

Elke maand maak ik het mini magazine ‘Positieve Psychologie Post’ waarin één thema centraal staat. Wil je al meer weten over dit onderwerp, neem dan alvast een kijkje op mijn website waar je het mini magazine kunt lezen.

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

Korte Cursussen: Vacant

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109