Lezing & Proeverij: Likeur

Kade 10

Westkadijk 10

3861 MB Nijkerk

Start: bij bereiken minimaal aantal deelnemers

Minimaal aantal deelnemers: 6

Likeur is een type sterke drank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 22% alcohol bevat hoewel het alcoholpercentage van sommige soorten likeuren tot 71% (een Chartreuse-soort) oploopt. Likeuren worden gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken (cocktails en longdrinks).

Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent.

Daarnaast zijn er ook nog likorettes. Dit zijn op likeuren lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen deze ook in supermarkten verkocht worden, terwijl likeuren alleen in een slijterij verkrijgbaar zijn.

Een likeur is altijd gemaakt van de volgende ingrediënten:

• Gedestilleerd water
  • Een vorm van alcohol (dat kan neutrale alcohol zijn, maar ook bijvoorbeeld een gedistilleerde drank zoals whisky of brandewijn)
  • Suiker (of een andere zoetstof zoals honing)
  • Smaakstoffen. Soms geven de smaakstoffen ook de kleur aan de likeur.

Gerwin Poolen, vinoloog en eigenaar van Wijnhandel Slijterij de Moor uit Nijkerk laat u kennis maken met diverse likeuren.

Wat gaan we deze avond doen?

Sinds enige tijd kunt u bij Slijterij-Wijnhandel “De Moor” ook terecht voor proeverijen en dat is precies wat we gaan doen tijdens deze avond.

Onder deskundige leiding wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van de likeuren. Gerwin Poolen zal u diverse soorten laten proeven en daarbij boeiende verhalen vertellen over de herkomst.

TIP:

Maak van deze avond een avondje uit door voorafgaand aan de Lezing & Proeverij een tafeltje te reserveren voor het diner of een dagschotel bij Kade10.
Klik hier om naar de website van Kade10  te gaan. Geef bij de reservering even aan dat je meedoet aan de lezing & proeverij van de VUN.

Gastheer/Vinoloog: Gerwin Poolen

‘Een vakkundige, enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier.’ Met dit juryoordeel veroverde Gerwin Poolen van Wijnhandel & Slijterij De Moor een plek in de landelijke Top-10 Beste Wijnwinkels.

Sinds Gerwin Poolen de winkel met slijterij van zijn vader overnam, is de focus op de Wijnhandel komen te liggen. Slijterij-wijnhandel De Moor bestaat reeds 40 jaar.

Geen alledaagse slijterij maar eentje waar nostalgie hoogtij viert. In Nijkerk en omstreken is 'De Moor' dan ook een begrip.