Lezing & Proeverij: Spaanse Wijnen

Lezing & Proeverij: Spaanse Wijnen

Wanneer?

Datum

Donderdag 25 mei 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?


Kade 10

Westkadijk 10

3861 MB Nijkerk

Kosten?


Prijs € 25,00 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 25

Spanje heeft veel te bieden en heeft zelfs werelds meeste hectares aan wijngaarden, waar wijnen vandaan komen, zoals de sprankelende cava’s uit Penedès en de rode houtgelagerde wijnen van Rioja. Spanje heeft een oude en rijke geschiedenis op het gebied van wijn. De Spaanse wijngaarden zijn deels door veroveringen, kruistochten en erfenissen gevormd. In de 7e eeuw voor Christus werd de allereerste wijnstok naar Spanje gebracht.

Met 1 miljoen hectare wijngaarden is Spanje wat aanplant betreft het grootste wijnland ter wereld. Door de lage opbrengsten is het echter derde in volume. Reden voor die lage opbrengsten is het warme en droge klimaat in vooral het midden en het zuiden van het land. Het noorden van Spanje is juist relatief koel en vochtig.

Spanje is bekend om de Grote Drie: cava, sherry en Rioja. Het wijnaanbod is er echter veel gevarieerder, mede dankzij de herontdekking van terroirs en autochtone druivenrassen. Spanjes meest aangeplante wijndruif is de blauwe tempranillo, onder andere in Rioja en Ribera del Duero, gevolgd door garnacha. Veel gebruikte witte druiven zijn albariño, viura en macabeo.


Spaanse kwaliteitswijnen dragen in de regel eenDenominación de Origen(DO) als herkomstbenaming. Een trede hoger staat deDenominación de Origen Calificada(DOCa); op dit moment hebben alleen Rioja en Priorat die status. Daarnaast groeit de categorieVinos de Pago: een herkomstbenaming voor wijnen van een specifiek wijndomein.


Wat gaan we deze avond doen?

Sinds enige tijd kunt u bij Slijterij-Wijnhandel “De Moor” ook terecht voor proeverijen en dat is precies wat we gaan doen tijdens deze avond.


Onder deskundige leiding wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van wijnen uit Frankrijk. Gerwin Poolen zal u diverse soorten laten proeven en daarbij boeiende verhalen vertellen over de herkomst.


TIP:

Maak van deze avond een avondje uit door voorafgaand aan de Lezing & Proeverij een tafeltje te reserveren voor het diner of een dagschotel bij Kade10.
Klik hier om naar de website van Kade10  te gaan. Geef bij de reservering even aan dat je meedoet aan de lezing & proeverij van de VUN. 

Gastheer/Vinoloog: Gerwin Poolen

‘Een vakkundige, enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier.’ Met dit juryoordeel veroverde Gerwin Poolen van Wijnhandel & Slijterij De Moor een plek in de landelijke Top-10 Beste Wijnwinkels.


Sinds Gerwin Poolen de winkel met slijterij van zijn vader overnam, is de focus op de Wijnhandel komen te liggen. Slijterij-wijnhandel De Moor bestaat reeds 40 jaar.


Geen alledaagse slijterij maar eentje waar nostalgie hoogtij viert. In Nijkerk en omstreken is 'De Moor' dan ook een begrip.