Lezing & Proeverij: Speciale Bieren

Lezing & Proeverij: Speciale Bieren

Wanneer?

Datum

Donderdag 18 maart 2021


Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?


Wijnhandel & Slijterij de Moor

Gasthuisstraat 2

3861 BS NIJKERK

Kosten?


Prijs € 22,50 p.p.

Start: bij bereiken minimaal aantal deelnemers


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 8

Wat is speciaalbier?


Tegenwoordig zie je dat er vaak een scheiding wordt aangebracht tussen "pils" en andere soorten bier.  Pils is namelijk één van de vele soorten bier die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. De smaak van speciaalbier is dan ook ontzettend divers, dit maakt het ontdekken van nieuwe smaken en bieren dan ook uiterst interessant. Niet voor niets zie je steeds meer restaurants bier koppelen aan bepaalde gerechten in plaats van wijn. 


De populariteit van speciaalbier draagt eraan bij dat er volop geëxperimenteerd word met nieuwe ingrediënten en nieuwe smaken. Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken dat er niks nieuws te ontdekken valt.


Vaak zijn dat de speciaalbieren die wat hoger in alcoholpercentage zijn zoals Quadrupels, Barley Wines, Stouts en Porter. Maar ook een IPA met een alcoholpercentage boven de 8% is tegenwoordig geen uitzondering meer. Quadrupels en Barley Wines zijn vaak wat zoeter met port-achtige smaken. Een heel goed referentiepunt in deze stijl is de oude vertrouwde Grand Prestige. Stouts en Porters kenmerken zich door hun karakteristieke smaken van gebrande mouten, koffie en donkere chocolade zoals bij de Black Bastard.


Sommige bieren zijn uitermate geschikt om maanden (of zelfs jaren) te laten rijpen op houten (drank)vaten. Dit brengt twee werelden samen en brengen een bier vaak heerlijk in balans. Vaak worden hiervoor Whisky vaten gebruikt, maar ook Port-, Sherry- en Cognac vaten geven een mooie extra laag aan speciaalbieren. Niet voor niets zijn de meeste hooggewaardeerde bieren ter wereld op vat gerijpte speciaalbieren. De afgelopen jaren is het aanbod barrel aged bieren extreem gegroeid. 


Wat gaan we deze avond doen?

Sinds enige tijd kunt u bij Slijterij-Wijnhandel “De Moor” ook terecht voor proeverijen en dat is precies wat we gaan doen tijdens deze avond.


Onder deskundige leiding wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van Speciale Bieren. Gerwin Poolen zal u diverse soorten laten proeven en daarbij boeiende verhalen vertellen over de herkomst.

Gastheer/Vinoloog: Gerwin Poolen

‘Een vakkundige, enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier.’ Met dit juryoordeel veroverde Gerwin Poolen van Wijnhandel & Slijterij De Moor een plek in de landelijke Top-10 Beste Wijnwinkels.


Sinds Gerwin Poolen de winkel met slijterij van zijn vader overnam, is de focus op de Wijnhandel komen te liggen. Slijterij-wijnhandel De Moor bestaat reeds 40 jaar.


Geen alledaagse slijterij maar eentje waar nostalgie hoogtij viert. In Nijkerk en omstreken is 'De Moor' dan ook een begrip.

Postadres:

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© VUN 2020

DE VUN


De vrijwilligers van de VUN willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen Nijkerk: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman

Korte cursussen & Lezingen in Hoevelaken: Anneloes Fokkema


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.