Lezing & Proeverij: Versterkte wijnen

Wijnhandel & Slijterij de Moor

Gasthuisstraat 2

3861 BS NIJKERK

Start: bij bereiken minimaal aantal deelnemers

Minimaal aantal deelnemers: 6

Versterkte wijn is wijn die met alcohol, vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd, wordt versterkt. Vroeger wist men al dat een hoger alcoholpercentage de houdbaarheid verbeterde. Ook overleefde de wijn beter het vervoer over lange afstanden, bijvoorbeeld per schip. Het versterken van wijn wordt in veel landen toegepast.

Alcoholpercentages liggen bij deze wijnen boven de 15%. Niet altijd zijn zij zoet. Het is ook mogelijk alle suiker in de most te laten vergisten voordat er wijnalcohol aan toegevoegd wordt. Bijvoorbeeld bij sherry of bepaalde madeira’s. Versterkte wijn kan zowel wit als rood zijn. Ook versterkte rosé komt voor.

Voor de Tweede Wereldoorlog dronk men deze wijnen als morgenwijn, nu zijn het vaak zoete wijnen voor bij een nagerecht of het natafelen. De droge varianten worden ook wel als aperitief gedronken.

De oorsprong van versterkte wijnen ligt in Roussillon. De Tempeliers hielden zich hier in de 13e eeuw al mee bezig. De Aragonees Arnaldus de Villa Nova, de ontdekker van de zuivere alcohol, schreef er destijds over in zijn Liber de Vinis (wijnboek). Er zijn veel variaties van versterkte wijnen. In Frankrijk kent men een productieverschil tussen vin doux naturel (VDN) en vin de liqueur (VDL).

Vin Doux Naturel (VDN)
De toevoeging van wijnalcohol stopt de natuurlijke gisting waardoor de wijn restsuikers bevat en zoet blijft. Dit proces noemt men mutage. In potentie moet de most een wijn van minimaal 12% alcohol kunnen leveren. Omdat alleen wijnalcohol van dezelfde wijn gebruikt mag worden en geen andere toevoegingen, staat de N voor Naturel. Het is een wettelijk beschermde benaming. Franse VDN-wijnen zijn onder andere: Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Banyuls en Maury

Vin De Liqueur (VDL)
Bij VDL-wijn (Nederlands: Likeurwijn) wordt er geen wijnalcohol toegevoegd maar een lokaal destillaat. Deze wordt nog vóór het gistingsproces toegevoegd. De gisting is dan nog niet gestart. Strikt genomen is het dan ook geen versterkte "wijn". Het potentieel alcoholgehalte van die most hoeft meestal maar 10% te zijn. Het is voldoende als de wijnalcohol uit dezelfde streek komt. Franse VDL-wijnen zijn onder andere: Floc de Gascogne (toevoeging van armagnac), Macvin du Jura (toevoeging van Marc du Jura), Pineau des Charentes (toevoeging van cognac) en  Ratafia (toevoeging van Marc de Champagne)

Maar misschien zijn de versterkte wijnen uit andere landen nog wel bekender. Denk aan Port, Madeira, Sherry en Marsala.

Gerwin Poolen, vinoloog en eigenaar van Wijnhandel Slijterij de Moor uit Nijkerk laat u kennis maken diverse versterkte wijnen.

Wat gaan we deze avond doen?

Sinds enige tijd kunt u bij Slijterij-Wijnhandel “De Moor” ook terecht voor proeverijen en dat is precies wat we gaan doen tijdens deze avond.

Onder deskundige leiding wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van versterkte wijnen. Gerwin Poolen zal u diverse soorten laten proeven en daarbij boeiende verhalen vertellen over de herkomst.

Gastheer/Vinoloog: Gerwin Poolen

‘Een vakkundige, enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier.’ Met dit juryoordeel veroverde Gerwin Poolen van Wijnhandel & Slijterij De Moor een plek in de landelijke Top-10 Beste Wijnwinkels.

Sinds Gerwin Poolen de winkel met slijterij van zijn vader overnam, is de focus op de Wijnhandel komen te liggen. Slijterij-wijnhandel De Moor bestaat reeds 40 jaar.

Geen alledaagse slijterij maar eentje waar nostalgie hoogtij viert. In Nijkerk en omstreken is 'De Moor' dan ook een begrip.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109