Lezing & Proeverij Wijnen uit de nieuwe wereld

Lezing & Proeverij: Wijnen uit de nieuwe wereld

Wanneer?

Datum

Donderdag 15 oktober 2020


Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?


Bibliotheek Nijkerkerveen
't Veense Hart

Van Noortstraat 36

3864 EV Nijkerkerveen

Kosten?


Prijs € 22,50 p.p.

Start: bij bereiken minimaal aantal deelnemers


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 12

De Nieuwe Wijn Wereld ontstond in de 19de eeuw. Wijnlanden buiten Europa en het Middelandse Zeegebied worden als Nieuwe Wereld landen gezien. In de 16e eeuw introduceerden de Spanjaarden in Zuid- en Midden-Amerika de wijnbouw. 


De wijnen werden nog niet veel geëxporteerd met als diepte punt de Drooglegging in Amerika in de jaren 20. Chili, Australië en Californië begonnen in de jaren 70 en 80 fors aan te planten. De hoge tempraturen in sommige landen zorgden ervoor dat wijnen vaak wat alcoholisch en zoetig zijn.


Waar de wijnen uit de Oude Wereld volgens ambacht en tradities wordt gemaakt, betreed de Nieuwe Wereld de wijnmarkt commerciëler en marktgerichter. Voor wijnen uit de nieuwe wereld geen schilderachtig château of kerk op het etiket, maar een opvallend kleurrijk etiket met een duidelijke vermelding van de druif. Ze zijn niet gehinderd door regels en tradities. Ze kunnen dus vrij experimenteren.

 

Gerwin Poolen, vinoloog en eigenaar van Wijnhandel Slijterij de Moor uit Nijkerk laat u kennis maken diverse wijnen uit de nieuwe wereld.


Wat gaan we deze avond doen?

Sinds enige tijd kunt u bij Slijterij-Wijnhandel “De Moor” ook terecht voor proeverijen en dat is precies wat we gaan doen tijdens deze avond.


Onder deskundige leiding wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van wijnen uit de nieuwe wereld. Gerwin Poolen zal u diverse soorten laten proeven en daarbij boeiende verhalen vertellen over de herkomst.

I.v.m. coronarichtlijnen is deze avond verplaats naar een andere locatie. Daar waar we normaal bij Gerwin in de wijnhandel Slijterij te gast zijn zal deze avond nu plaats vinden in de de bibliotheek van Nijkerkerveen / 't Veense Hart. Hier kunnen wij de 1,5 meter richtlijn goed invullen. En is er zelfs weer ruimte gekomen voor 4 extra deelnemers.

Gastheer/Vinoloog: Gerwin Poolen

‘Een vakkundige, enthousiaste en vooral goede wijnwinkelier.’ Met dit juryoordeel veroverde Gerwin Poolen van Wijnhandel & Slijterij De Moor een plek in de landelijke Top-10 Beste Wijnwinkels.


Sinds Gerwin Poolen de winkel met slijterij van zijn vader overnam, is de focus op de Wijnhandel komen te liggen. Slijterij-wijnhandel De Moor bestaat reeds 40 jaar.


Geen alledaagse slijterij maar eentje waar nostalgie hoogtij viert. In Nijkerk en omstreken is 'De Moor' dan ook een begrip.

Postadres:

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© VUN 2020

DE VUN


De vrijwilligers van de VUN willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen Nijkerk: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman

Korte cursussen & Lezingen in Hoevelaken: Anneloes Fokkema


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.