Lezing: Van wie is de natuur nu eigenlijk?

Maandag 3 februari 2020

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Voor het beantwoorden van deze vraag neemt Matthijs Schouten de luisteraars mee naar diverse culturen en godsdiensten, waarin mensen zich verschillend verhouden tot hun leefomgeving.

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw, de tijd waarin we ons ervan bewust werden hoe ver de invloed van de mens op de natuur kan reiken, is de houding die de mens naar de natuur inneemt een belangrijk thema van onderzoek geworden.

Milieufilosofen brachten het begrip grondhouding naar voren. In een grondhouding ligt besloten hoe we onszelf in relatie tot de natuur zien en hoe we vinden dat we met de natuur dienen om te gaan. Vinden we dat we over de natuur moeten heersen? Dat we eigenaar van de natuur zijn? Of rentmeester? Of een partner? Grondhoudingen verschillen tussen mensen onderling en ook tussen culturen en religies.

De lezing gaat in op verschillende typen grondhoudingen en onderzoekt de relatie tussen een grondhouding en de dagelijkse handelingspraktijk.

Zo helpt Matthijs zijn hoorders bewust te worden, hoe zij zelf tegenover de natuur staan. In deze tijden, waarin natuur en milieu zo onder druk staan, is deze lezing een must voor ieder die deze Aarde een warm hart toedraagt.

Gastspreker: Matthijs Schouten

Matthijs Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienst-wetenschappen, oosterse filosofie en Keltische taal- en letterkunde.

Hij deed onderzoek aan hoogvenen in Ierland en voerde er campagne ter bescherming van de veengebieden.

Hij is als ecoloog en natuurfilosoof werkzaam bij Staatsbosbeheer.

Bovendien is hij hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit.

Hij is boeddhist, auteur van het boek ‘Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief’, vicevoorzitter van het Natuurcollege en bestuurslid van de Stichting NatuurWijs.

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109