Lezing: Waarom een kipfilet wit is en een biefstuk rood (wetenswaardigheden over onze spieren)

Lezing: Waarom een kipfilet wit is en een biefstuk rood

En andere wetenswaardigheden over onze spieren

Maandag 24 februari 2020

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Spieren: we hebben er heel veel. Meer dan 750! Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. We kunnen ze trainen.

In deze lezing licht Annemieke Aartsma-Rus toe hoe spieren werken, hoe ze getraind kunnen worden en wat er fout gaat bij patiënten met een spierziekte.

Ook krijg je antwoord op de vraag waarom er bleek vlees en rood vlees is.

Gastspreker: Annemieke Aartsma-Rus

Annemieke Aartsma-Rus is hoogleraar translationele genetica, afdeling Humane Genetica, Leids Universitair Medisch Centrum.

Annemieke Aartsma-Rus werkt bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Tijdens haar promotieonderzoek (2000-2004) heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een mogelijke therapie voor Duchenne-spierdystrofie.

Sinds 2007 geeft zij leiding aan een groep mensen bij de afdeling Humane Genetica van het LUMC om deze aanpak verder te optimaliseren voor Duchenne en om te testen of deze aanpak ook werkt voor andere genetische ziektes.

Ook werkt zij samen met het bedrijfsleven, dat momenteel klinische studies om de therapie te testen coördineert.

Annemieke heeft meer dan 60 wetenschappelijke publicaties geschreven over dit onderwerp en geeft lezingen op nationale en internationale wetenschappelijke congressen.

Ook is ze uitgenodigd voor het geven van overzichtsverhalen over het ontwikkelen van therapieën voor Duchenne-spierdystrofie bij meetings van patiëntenorganisaties overal ter wereld.

In 2011 heeft ze voor haar inzet voor het Duchenne-veld van het Duchenne Parent Project Nederland de ‘Duchenne Award’ ontvangen.

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

Korte Cursussen: Vacant

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109