Lezing: Wetenschap... dat kan ik ook!?

Lezing: Wetenschap .....dat kan ik ook?!

Wanneer?

Datum

Donderdag 03 oktober 2019


Tijd

20.00 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 7,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Je leest vaak op nu.nl of in de krant ‘Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat …’. Zelf zou je ook wel eens iets ‘wetenschappelijk’ willen aantonen, want blijkbaar heeft dat meerwaarde ten opzichte van gewoon onderzoek doen. Maar wat maakt nu dat het onderzoek wetenschappelijk is? Hoe zou je het moeten aanpakken om je eigen vraag te beantwoorden? Welke valkuilen kom je zoal tegen? Want je leest ook vaak in de krant dat wetenschappers ‘betrapt’ zijn op het niet zo netjes uitvoeren van hun onderzoek.


Veelal worden begrippen gebruikt zoals: (zelf)plagiaat, fraude, replicatie crisis, p-waarde, Bayesiaanse statistiek als oplossing voor alles en open access. Wat wordt daar precies mee bedoeld en hoe kun je zelf voorkomen dat je in dit soort valkuilen trapt?


In deze lezing legt Rens van de Schoot op een zeer toegankelijke manier uit wat onderzoek wetenschappelijk maakt en welke valkuilen je moet ontwijken. We gaan op een interactieve manier aan de slag om uit te zoeken hoe je jouw eigen vraag zo wetenschappelijk mogelijk kan beantwoorden. Na deze lezing weet je dan ook beter wat onderzoek nu wetenschappelijk maakt.


Opzet van de avond: lezing, pauze en gelegenheid voor vragen en bespreking.


In het kader van weekend van de wetenschap.

Vrijkaartje inwisselen? Stuur dan een mailtje naar petra.boessenkool@bibliotheeknijkerk.nl.
Het vrijkaartje kan ook in de bibliotheek ingewisseld worden voor een toegangskaart. Doe dit wel ruim van te voren, anders is de activiteit misschien al vol!

Gastspreker: Rens van de Schoot

Dr. Prof. Rens van de Schoot is als hoofddocent verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Als gepassioneerd onderzoeker op het gebied van de toegepaste statistiek zoekt Rens van de Schoot van nature de samenwerking met wetenschappers uit andere disciplines.

Tevens is hij lid van de Jonge Akademie, onderdeel van de KNAW en mede-redacteur van de European Journal of Developmental Psychology.

 

Rode draad in zijn werk is het ontwikkelen van methoden om kennis van experts te integreren in data-analyses. Dit om met meer zekerheid uitspraken te kunnen doen dan mogelijk is op basis van data alleen. Zo kan de kennis van een docent over een leerling bijvoorbeeld ‘opgeteld’ worden bij een testuitslag.


In zijn begeleiding van jonge onderzoekers legt Van de Schoor de nadruk op transparantie en wetenschappelijke integriteit.

VOLKSUNIVERSITEIT NIJKERK


De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen: Vacant

Lezingen & Specials: Yvonne Loman


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.

Postadres:

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© Volksuniversiteit Nijkerk 2019