Literatuur: Frankenstein

Literatuur: Frankenstein & Mary Shelley

Wanneer?

Datum

31 oktober 2022


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Mary Shelley en haar roman Frankenstein

 

Het ‘monster van Frankenstein’ is in ruim 200 jaar een eigen leven gaan leiden in talloze films, strips, toneelversies en parodieën. Het beeld dat de meeste mensen nu van Frankenstein hebben, wijkt sterk af van de roman waarop dat beeld gebaseerd is, Frankenstein, the Modern Prometheus. Op deze avond verdiepen we ons in het oorspronkelijke verhaal, dat Mary Shelley heeft geschreven in 1817 en herzien in 1831. Victor Frankenstein heeft in het laboratorium een (naamloos) monster geschapen, dat wel eigenschappen bezit van een mens, maar vooral als monster gezien wordt en zich ook zo gaat gedragen. Zijn schepper wordt wanhopig en voelt zich machteloos.

 

Hoe kwam Mary Shelley (1797-1851) op het idee om deze roman te schrijven? Anne Eekhout laat in haar roman Mary (2022) zien, onder welke omstandigheden ze het verhaal schreef en waar ze de inspiratie vond voor haar beroemde boek.  

Gastspreker: Margreet van Wijk-Sluyterman

Sinds 1989 geef ik les als docent Nederlandse Literatuur en verzorg ik een cursus van zeven avonden tussen september en april, waarin romans en gedichten besproken worden van meestal Nederlandse auteurs, maar ook van buitenlandse auteurs, meestal rond een jaarthema.


Als onderzoeker op het gebied van de jeugdliteratuur ben ik gespecialiseerd in illustraties van kinderboeken; nu bezig met een onderzoek naar drie generaties uitgevers G.B. van Goor Zonen en hun zakelijke relaties met auteurs, illustratoren en andere actoren op het gebied van de jeugdliteratuur.


Als docent Nederlands en Nederlands als Tweede Taal werkte ik bij ROC Landstede en was ik betrokken bij een aantal projecten, waaronder de ontwikkeling en implementatie van het Portfolio NT2 en het opzetten van het taalbeleid op het MBO van Landstede (Harderwijk en Zwolle).


In de openbare bibliotheek in Putten ben ik actief, onder meer voor het opzetten en uitbreiden van de Putten Collectie. Nu ben ik betrokken bij het Taalhuis van de Bibliotheken Noordwest Veluwe.


Als redactie werk ik mee aan twee boeken over historische personen in Putten.