Literatuur: Oud maar niet versleten - legendarische verhalen - Karel ende Elegast

Literatuur: Oud maar niet versleten - legendarische verhalen - Karel ende Elegast

Wanneer?

Datum

10 november 2022


Tijd

20.00 - 21.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Verhalenverteller Babboes (Melanie) neemt ons mee naar de tijd van Karel de Grote. Een tijd waarin veel mensen niet konden lezen en verhalen verteld werden. En dat is precies wat wij deze avond gaan doen. Wij gaan luisteren naar het verhaal van Karel ende Elegast. Dit eeuwenoude verhaal komt hierdoor tot leven.

In het holst van de nacht geeft de machtige koning Karel gehoor aan een wonderlijke opdracht. Tijdens zijn avontuur ontdekt hij dat hij misschien wel de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt. Kan hij het nog rechtzetten? Vergeet de stoffige schoolboeken over middeleeuwse literatuur en dompel je onder in dit tijdloze verhaal over vriendschap, trouw en verraad.


Kom je ook luisteren?


Het verhaal

Karel de Grote krijgt aan de vooravond van een hofdagvan een engel opdracht om uit stelen te gaan. Hij gehoorzaamt met tegenzin, en trekt uiteindelijk het duistere woud in. Daar verslaat hij een zwarte ridder, die Elegast blijkt te heten. Omdat hij Elegast indertijd verbannen heeft, en hij niet wil toegeven dat hij op pad is om te gaan stelen, stelt Karel zichzelf voor als Adelbrecht (dat betekent: van adellijke geboorte). Ze breken in bij Eggeric van Eggermonde, de zwager van Karel. Daar is Elegast ongewild getuige van een echtelijke ruzie, waarbij duidelijk wordt dat Eggeric samen met een aantal handlangers van plan is op de hofdag Karel van het leven te beroven.

Zoals bij zoveel middeleeuwse werken, is ook van Karel ende Elegastniet bekend wie het geschreven heeft. Wel is duidelijk dat de auteur de kunst verstond om een boeiend en spannend verhaal te vertellen. Karel ende Elegast is een Karelroman, dat wil zeggen dat het verhaal zich afspeelt in de kringen rond Karel de Grote. In veel Karelromans blijft de machtige koning zelf op de achtergrond. Het bijzondere aan dit verhaal is dat Karel zélf een van de hoofdpersonen is.

Karel ende Elegast is zo'n driehonderd jaar lang populair geweest: het ontstond rond 1250, maar aan het eind van de vijftiende eeuw werd het nog gedrukt. 

Verhalenverteller Babboes: Melanie Plag

Als kind werd ik betoverd door een elpee met sprookjes van de Efteling. De stem van de verteller nam mij mee naar een onbekende wereld.


Decennia later hoorde ik een verhalenverteller live vertellen. Ik was volwassen, maar werd nog net zo betoverd als toen.

Sinds 2008 noem ik mijzelf 'verhalenverteller' en betover ik mensen - groot of klein - met mijn woorden.


De verhalen zijn spannend, of grappig, of ontroerend. En meestal zijn ze oud. Verhalen die al eeuwen meegaan hebben ons iets te vertellen.


Laat je ook betoveren!