Literatuur: Anne Eekhout vertelt over Mary Shelley (Boekenweek 2023)

Literatuur: Anne Eekhout vertelt over Mary Boekenweek 2023

i.s.m.

Wanneer?

Datum

16 maart 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Fotograaf: Keke Keukelaar

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Met het Boekenweek thema Ik ben alles vieren we van 11 t/m 19 maart de pluriformiteit van onze identiteit. Want juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen.

Anne Eekhout vertelt over Mary Shelley

Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is.


Vier jaar later brengt Mary met haar geliefde Percy Shelley een bezoek aan haar vrienden John Polidori en Lord Byron, bij het Meer van Genève. ’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar verhalen. Een flintertje herinnering brengt haar terug naar haar tijd met Isabella in Schotland, en ook naar David Booth, een zeer intelligente, charismatische, maar tegelijk ook griezelige man, die een grote interesse in Mary en Isabella ontwikkelde. Dan dient ook het monster uit het bos zich weer aan, en vanuit die gedachte ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein.


Mary is een ode aan de verbeelding, een verhaal over creëren, over de onlosmakelijke band tussen fantasie en werkelijkheid. En evenals Mary Shelley toont Anne Eekhout de kracht van een vrouw wanneer die iets ter wereld brengt wat niemand voor mogelijk had gehouden.


De vertaalrechten zijn nu verkocht aan 13 landen. Mary is gepitcht bij Books at Berlinale, en is daarmee uitverkoren uit vele ingestuurde boeken uit de hele wereld.

Gastspreker: Anne Eekhout

Fotograaf: Keke Keukelaar

Anne Eekhout (1981) studeerde rechtsgeleerdheid en werkte in een literaire boekhandel. In 2014 kwam haar succesvolle debuutDogmauit, over vijf studenten die een documentaire maken over een van hen die zelfmoord wil plegen.Dogmawerd genomineerd voor de Bronzen Uil voor de beste literaire debuutroman en kwam terecht op de longlist van de AKO Literatuurprijs (nu ECI Literatuurprijs).


In 2016 verscheen Eekhouts tweede roman,Op een nacht, een experimentele roman over een vader met diepe angsten betreffende het welbevinden van zijn dochter, een moeder die haar kind verliest en een volwassen geworden dochter die probeert haar jeugd te duiden.Op een nachtkwam op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs.


Eekhout kreeg voor haar romans lovende kritieken in onder andere de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Morgen, De Telegraaf, Nederlands Dagblad en LINDA Magazine.


Ze publiceert columns, artikelen en verhalen in (literaire) tijdschriften, kranten en op boekenwebsites als NRC, AD Magazine, De Revisor, Tirade, Elle en Hebban.


In 2016 publiceerde ze in NRC Handelsblad een stuk over het ondersneeuwen van de ‘pure fictie’ in de literatuur, een pleidooi voor het luisteren naar de waarheid die schrijvers verzinnen.


Anne Eekhout houdt met liefde lezingen over haar boeken en neemt graag deel aan discussies, panel- en rondetafelgesprekken over deze en andere onderwerpen. Ze vertelt graag en is open en benaderbaar.