Literatuur: Thema volgt 8 mei 2023

Literatuur: De Wormshoef - Waar helden zwegen

i.s.m.

Wanneer?

Datum

08 mei 2023


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk


Kosten?


Prijs: Gratis

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Van eind oktober 1944 tot half april 1945 was in ‘Villa de Wormshoef’ in Lunteren de beruchte SD (Sicherheitsdienst) gevestigd. Zij had in de villa een zogenaamde ‘Aussenstelle’, een buitenpost en noodgevangenis. Samen met de Landwacht was de SD verantwoordelijk voor verschrikkelijke martelpraktijken en mishandelingen tijdens de verhoren van honderden verzetsstrijders. Slechts een enkele gevangene slaagde erin te ontsnappen, een aantal heeft de oorlog niet overleefd. Anderen zijn vrijgelaten of weggevoerd naar verschillende concentratiekampen en gevangenissen.


In dit boek worden de gebeurtenissen die te maken hebben met de Wormshoef als een dagboek beschreven: de arrestaties, de verhoren, de ontsnappingen en de fusillades, waarbij alle rauwe feiten worden benoemd. Maar ook de mooie momenten van strijdlustigheid en saamhorigheid worden beschreven. Zo ontstaat een compleet beeld van de gebeurtenissen in deze periode en van de heldenmoed van de verzetshelden die er gevangen zaten.


Henrico Hendriksen schreef dit boek als een eerbetoon aan de mensen die in de Wormshoef gevangen zaten omdat ze in opstand kwamen tegen de bezetter. Omdat elke naam telt…

Gastspreker: Henrico Hendriksen

Henrico Hendriksen zag een aantal jaar geleden in Museum Lunteren een door hem in 1994 geschreven werkstuk over de lokale verzetshelden in hotel De Wormshoef in Lunteren.

Het was aanleiding om opnieuw in de oorlogsgeschiedenis te duiken en (meer) informatie te verzamelen. Ditmaal wordt het eindresultaat een boek dat in april 2022 voor het eerst is uitgegeven.

,,Het is gigantisch hoe de Duitsers destijds door dit gebied geraasd hebben. Daar kom ik steeds meer achter." vertelt Henrico.