Literatuur: Wat stilte wil (Anna Witzen)

Literatuur: Wat stilte wil (Anna Witzen)

i.s.m.

Wanneer?

Datum

22 september 2022


Tijd

20.15 - 21.45 uur (inloop vanaf 19.45 uur)

Waar?


Streams Theater de Breede Beek

Kloosterstraat 3
3861 AC Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p. volwassenen

gratis voor jongeren tot 21 jaar
(zie webshop voor voorwaarden)

Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 200

Arthur Japin vertelt ....


Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan. In stil verweer oefent zij haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Maar zij heeft buiten de macht van haar familie gerekend...

Gastspreker: Arthur Japin

Fotograaf: Corbino

Arthur Japin werd in 1956 geboren in Haarlem. Na het gymnasium (alpha) studeerde hij twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en ging daar vervolgens naar de Theaterschool. Na zijn afstuderen in 1982 speelde hij onder andere bij Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.


Zodra hij het historische verhaal op het spoor kwam van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland werden opgevoed, besloot hij hun vergeten geschiedenis te doen herleven in een roman. Sindsdien is hij schrijver.

​​

Tussen alle publicaties door slaat hij en toe een heel ander pad in, ter afwisseling en inspiratie. Dit kan van alles zijn. Zo was hij vast panellid in Claudia de Breij’s Thank God it’s Friday, presenteerde hij de Nederlandse versie van de Britse televisiequiz QI en de protest uitzending Leve Sotsji. Hij was te zien in het Sinterklaasjournaal maar ook in Kees Brusse’s Mensen zoals jijen iken als overbuurman van de familieFlodder. Hij speelde stukken van Shakespeare als DriekoningenavondenVeel Gedoe om Nietsen bewerkte diverse van zijn eigen boeken voor het theater, waaronder De man van je leven en Vaslav. Voor de opera Kwasi en Kwamevan Jonathan Dove schreef hij het Engelstalige libretto en liedteksten voor o.a. Sara Kroos, wat hem de Annie M.G. Schmidt prijsopleverde.