Muzieklezing: 50 jaar ABBA

Muzieklezing: 50 jaar ABBA

Wanneer?

Datum

Donderdag 24 maart 2022


Tijd

19.30 - 21.30 uur

Waar?

Kade 10

Westkadijk 10

3861 MB NijkerkKosten?


Prijs € 8.50 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 6

Maximaal aantal deelnemers: 100

ABBA is een Zweedse popgroep, die in 1972 in Stockholm gevormd werd door Agnetha Fältskog (zang), Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Benny Andersson (piano en zang) en Anni-Frid Lyngstad (zang).


ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal). Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo.

De naam ABBA is een acroniem, bestaande uit de eerste letters van de voornamen van de leden. Op de platenhoezen staat de eerste B vaak in spiegelbeeld. Dit beeldmerk werd in 1976 voor het eerst toegepast op de hoes van de single Dancing Queen, en is ontworpen door Rune Söderqvist. Door de B's naar de A's te keren wilde Söderqvist ook benadrukken dat ABBA uit twee stellen bestaat.


Stig Anderson was in de jaren 70 en 80 de manager van de groep. In 1983 laste ABBA een pauze in, die leidde tot het uiteenvallen van de formatie. In april 2018 werd bekend dat ABBA weer twee nummers had opgenomen: I Still Have Faith in You en Don't Shut Me Down.

Begin mei 2021 melde RTL boulevard dat er dit jaar nog nieuwe nummers van ABBA zullen uitkomen ...

50 jaar ABBA ... tenminste officieel. Wat deden de bandleden voordat zij ABBA vormden? Wat deden ze in de jaren dat ze niet samen waren? En nog veel meer onderwerpen komen deze avond aanbod.

Gastspreker: ABBA Fanclub

In de afgelopen 30 jaar heeft "The Official International Fan Club" zich ontwikkeld van het produceren van een eenvoudig tijdschrift tot een vitaal onderdeel van de wereld van ABBA-fandom.

Dit dankzij de steun die we hebben gekregen van Agnetha, Björn, Benny en Frida zelf, van ABBA's eigen woordvoerder Görel Hanser, maar ook van samenwerking met platenmaatschappijen, ABBA The Museum en dergelijke.